Архив

Да отключиш светлината

Светлинни скулптури, метал, имитиращ вода, и приказни силуети в хартия. Такива са зашеметяващите предложения на световните дизайнери за оформление на изумително красиви полилеи


Сплетените нюанси на светлината във висящата лампа The Bride на Ева Калея, 2011 г.
Приказни светлини и сенки, прозиращи през красиво сплетена хартия, оформят елегантния силует на висящата лампа „Булката”. Нюансите на централно поставеното в нея осветление прозират през ефирните й скулптурни форми, като меко се разливат в различните й части. Силата им е по-приглушена или по-засилена, а ефектът от естествения, нежен и крехък материал омагьосва със съвършенството си.
Изработена ръчно, всяка висяща лампа, носеща романтичното име, придобива собствена индивидуалност и грее по уникален начин. А сочните плитки в силуета й напомнят за дълги женски коси или за прелестна дамска викторианска шапка.
Съвременен рококо стил в Damned.MGX на Люк Меркс, 2010 г.
Полилеят Damned.MGX е оформен като цялостен модул, съставен от пластово организирани миниатюри на човешки фигури. Дизайнът му е уникален и е част от специалните идеи на автора. Вдъхновение за идеята той намира в религиозната живопис на Рубенс, като телата, които умело вплита в масивна конструкция, напомнят класическите мотиви от творчеството на художника. Богата на детайли, издутата и масивна форма на Damned.MGX процежда по внушителен начин светлината през обектите, от които е съставена.
В полилея авторът е направил изумителен паралел между стила рококо и съвременните проблеми на дизайна. Той събужда съзнанието и отключва въпросите за праведността, рая и ада… Този сложен, светъл и летящ обект от усукани човешки тела впечатлява по различен начин в зависимост от ъгъла на гледане.
Atlantis – специална селекция от дизайнерските решения на Барлас Байлар, 2010 г.
За изработването на великолепния полилей „Атлантида” е използвана близо 4000 метра увита верига. Удивителното му тяло, което хипнотизира с красотата си, е специална селекция от дизайнерските решения на Барлас Байлар. Визията наподобява буйни води, които, разливайки се в енергични форми, се връщат обратно точно преди да достигнат бездната. Изумителното в дизайна е това, че чрез метал е обрисувано съвършенството на течащата вода. Иначе изключително твърдият материал тук е деликатен, прилича на марля и се разлива като прозрачна коприна. Усещането от цялостния вид на полилея предизвиква емоционалност и желание той да бъде докоснат. Между 6 и 10 ярко светещи халогенни крушки са необходими, за да заблестят пенливите води на „Атлантида”, като филтрираната през нежните вериги светлина превръща полилея в енергично, живо тяло. Всеки малък детайл в него е изработен ръчно и номериран, за да бъде запазена уникалността на историята му.
Модерната висяща лампа Luna на дизайнера Окилунам, 2010 г.
Вдъхновен от причудливата лунна светлина, дизайнерът създава трайна полупрозрачна материя, която по великолепен начин пропуска светлината, като силно наподобява спътника, когато е във фазата на пълнолуние.
Атрактивното висящо тяло е изработено от смес на смола и влакна, комбинирани в идеално съотношение, за да създадат усещане за неземна материя. Ефектът от дизайна на лампата „Луна” е зашеметяващ. Сферата блести с причудливо, много спокойно и дълбоко чувствено осветление, което стимулира усещането за задушевна атмосфера. Лампата се предлага в пет размера и е разработена и във вариант на настолна и за под.
Флоралният ансамбъл в Eucaliptus на компания Ochre, 2010 г.
В полилея си дизайнерите използват формата на евкалиптовия лист, като го разработват в няколко различни размера. Те извайват мотивите от мек патиниран месинг и ги подреждат на няколко нива върху кръгла линейна рамка, организирайки солидна скулптурна конструкция с голям визуален ефект. Уникалността на осветителното тяло е завършена от мънички светодиодни резервоари, разпръснати сред евкалиптовите листа. С подреждането на мотивите и проекцията на LED осветлението сред тях авторите постигат изумителен флорален ансамбъл, който блести с прекрасна, топла светлина. Основното тяло на „Евкалипт” се спуска от четири тънки бронзови вериги, като може да бъде изработено по поръчка в различни размери и оформено с няколко на брой линейни рамки.
Стъкленият Light drizzle на компания Ochre, 2009 г.
Този разкошен полилей, носещ красивото име „Светъл ръмеж”, е подходящ за поставяне в просторен интериор – на частен дом или обществена сграда. Елегантно оформените му висулки, излети от бяло или черно стъкло, напомнят капки бистра вода. Те сякаш „ръмят” от металната рамка, изработена от стомана, като оформят кръгла или правоъгълна каскада. Изцяло ръчно изработен, Light drizzle представя класическа романтика в съвременен прочит. Съчетава традиционното минало и високотехнологичното настояще и смайва с прелестния си вид и отличните технически показатели. Изискано и модерно, осветителното тяло се предлага в четири различни размера в кръгла форма и в една правоъгълна големина.
Shoal на Доминик Бромлей, изработен от китайски костен порцелан, 2007 г.
Дизайнът на брилянтния полилей пресъздава по неповторим начин феномена на струпване на рибите в една цялост, за да запазят живота си тогава, когато са нападнати от хищник. Цялостната проекция на Shoal удивлява с истинността си, представена такава, каквато съществува в природата. За да изглежда полилеят изчистен и изящен, авторът е изваял всяка риба в декоративен стил, като е стилизирал отделните детайли на формата й. Всяка отделна форма е дело на прецизна скулптурна работа с глина, като след това е изработена от финия костен порцелан в ателие в Централна Англия. Внушителността на осветителното тяло се засилва от естествената прозрачност на този материал, който пропуска оттенъците на светлините и сенките през всяка отделна риба, като цялостният пасаж очертава кръгове в помещението, където се намира.