Архив

Руснаци търсят имоти в Европа и у нас

Заради по-големия спад на цените на жилищните имоти в Европа в сравнение с Москва руски граждани, които преди са купували апартаменти в Москва с инвестиционна цел, все повече се насочват към имоти в Европа и се възползват от изгодните ипотечни условия на чужди банки, пише The Moscow News. Очаква се през 2010 г. европейски банки да отпуснат на руски купувачи на имоти в чужбина ипотеки за 6 млрд. долара, а общата стойност на закупените от тях жилищни имоти в чужди страни тази година да възлезе на 12 млрд. долара, съобщава РИА „Новости“ по данни от анализ на агенцията за имоти в чужбина Gordon Rock и ипотечния брокер Lowell Finance.
„Наистина руснаците се възползваха от намалението на цените на имотите в Европа и започнаха да инвестират по-активно. За нас въпросът е как да ги привлечем в България”, коментираха брокери на имоти у нас. Според тях интересът към нашата страна е много голям, тъй като, сравнени с останалите европейски страни, цените при нас са в пъти по-ниски, а и България има море и прекрасни планински курорти. Според брокерите обаче дали ще се влеят свежи руски пари у нас, зависи преди всичко от това как ще решим въпроса с руските визи.
Иначе резкият спад на цените на жилищата в Европа е накарал руснаците да се насочат повече към покупки на апартаменти и къщи, като делът на сделките с инвестиционна цел не надхвърля 5%. Около половината от всички жилищни имоти, закупени от руснаци в България, са с ваканционна цел.
Руснаците, които купуват имоти в чужбина, се възползват и от лихвените нива на ипотеките от европейски банки, които са значително по-ниски от предлаганите от руски банки. Според данните на Gordon Rock и Lowell Finance средната лихва, предлагана от европейски банки, е 4,5%, докато в Русия е над два пъти по-висока.