Архив

983 млн. лв. за зелени проекти

Имаме 983 млн. лв. за проекти, пряко свързани с енергийна ефективност. Оперативна програма „Регионално развитие” е инструментът, който ни помогна да се фокусираме върху темата. Това каза строителният министър Росен Плевнелиев на форум „Зелена икономика”, който събра на едно място представители на държавни институции, компании и неправителствени организации.
503 са подписаните договори за 244 млн. лв., свързани с енергийната ефективност на всички нива в частния и публичния сектор. Има списък на чакащи проекти за над 200 млн. лв. , конкретно свързани с икономия на енергия на детски градини, училища, публични сгради. По ОПРР са заделени и около 244 млн. лв., с които на общините се предоставя възможност да инвестират в осветителни тела.
4 млрд. евро обаче са нужни за санирането на жилищния фонд у нас. В България над 700 хил. семейства живеят в произведени през 60-те до 80-те години на XX в.
сгради. С тази инвестиция ще се спестят 1600 мегавата енергия, което според министъра означава, че страната ни ще икономиса толкова, колкото ще произвежда АЕЦ „Белене”.
През юли схемата, свързана с мерките за енергийна ефективност в публичните и жилищните сгради, за която са предвидени общо 78 млн. лв., ще бъде официално публикувана.
Според Плевнелиев тази програма ще се случи още през 2011 година, като пилотният проект от 50 сгради трябва да нарастне на 600.