Архив

Трима министри подкрепиха туризма под Пирин

Трима министри поеха ангажимент да съдействат за развитието на туризма под Пирин. В петък в Банско пристигнаха Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков, които взеха участие в обществена дискусия на тема „Развитие на курортно-туристическата дестинация в Пирин”. Става въпрос за разширяването на съществуващата в момента ски зона на Банско и за изграждането на две нови - в Добринище и Кулиното край Разлог. Архитектът на проекта Емил Леков представи концепцията за развитието на курортно-туристическа локализация Банско–Разлог–Предел–Добринище и кои са стъпките за промяна в плана на управление на НП „Пирин”.
„Тук, в Разложката долина, не виждам как ще се строят фабрики и ще има индустрия. Бъдещето и развитието на региона е свързано с туризма. Благодарен съм за това, което е направено в Банско. Градът се превърна в елитен курорт за средната и високата класа туристи от съседните страни. Това е перспектива и за цялата държава. Трябва да се надгражда, тъй като конкуренцията не чака. Сърбия, Румъния и Хърватия също строят. Каквото и да правим обаче, то трябва да е в синхрон с планината и с правилата”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Спортният министър Свилен Нейков предложи да се създаде работна група, за да се придвижат по-бързо нещата и да се осъществи искането за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин". Министърът на икономиката Трайчо Трайков приветства това, че общините, инвеститорите и държавните ведомства са на една маса и са готови да работят заедно.
Кметът на Банско Александър Краваров бе категоричен, че не бива да се изпуска моментът за развитие на ски зона Банско. „В момента в ски зоната няма нито един незаконен обект. С колегата от Разлог поемаме ангажимента да се спазват всички закони при развитието на ски зоните в Банско, Разлог и Добринище”, допълни
Краваров.
Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев каза, че развитието на туризма ще осигури поминък на хората в района и ще доведе до нови инвестиции: „Популизъм са приказките, че ще унищожим природата. Има специална книга, написана от най-добрите експерти по екология, за създаването на ски зони в защитени територии. Единственото условие е да се спазват процедурите и границите. Нито туризмът, нито ските вредят на природата.”