Архив

Въведоха със закон правото на частично ползване на ваканционно жилище

Автор Светослав Загорски


Риск за нови измами с недвижими имоти пораждат последните промени в Закона за потребителите, които влязоха в сила от 18 март, заяви за вестник „Строител”, председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.
Предмет на измамите може да бъдат главно курортни апартаменти по морето и в планините, които в момента са стотици хиляди и част от тях стоят празни.
Обект на измамите най-вероятно ще са чуждестранни купувачи, които са платили, за да ги ползват за определен период от време и в определен месец от годината.
Точно този тип сделки, популярни като таймшеър, влязоха като отделна глава в Закона за защита на потребителите. С него се урежда закупуването на право за ползване на даден имот само за определен момент от годината и за точно определени години.
„Има сериозен риск да се повторят проблемите с ваканционните имоти в Банско и излъганите англичани. Този тип сделки за преотдаване под наем за използване на апартамент години напред за точно определено време са известни в целия свят, но у нас ги нямаше в правния мир. В закона не се предвижда тези сделки да се заверяват нотариално и да се вписват в Агенция по вписванията, така може да се стигне до измами в особено големи размери", коментира Димитър Танев.
Измамите могат да дойдат по две основни направления. На първо място стои рискът един и същ апартамент да се преотдава в едно и също време от годината на повече от един купувач. Такова дублиране има и сега при хотелите, но загубите са малки и обикновено хората не губят парите си. В този случай нещата са доста по-различни, твърдят специалистите, защото се плаща първоначално значителна сума, често равна на 20-30% от стойността на жилището, срещу която се получава правото апартаментът в Слънчев бряг например да се ползва всяка година за 15 дни през август в продължение на 20 години. Ако има дублиране, може да загубиш хиляди евро.
Вторият риск е по отношение на евентуална смяна на собствеността на апартамента - ако този, който го отдава, фалира или го продаде на друг собственик. При това положение договорът за отдаване за определен период от време може да се окаже нищожен и да бъде развален, а голямата сума - безвъзвратно загубена.
„В нашия правен мира никога не е имало разписана такъв вид собственост и трудно може да се каже, че договорът за ползване на даден апартамент за определено време и години е собственост. Затова по-скоро няма да има вписвания на такива договори”, коментира за „Строител” юристката на Комисията за защита на потребителите Илиана Цолова.
„Подобен род сделки таймшеър са познати в България от 15 години, но нямат никаква популярност. С приемането на законопроекта пазарът на ваканционни имоти може да се раздвижи, защото ще има по-голяма сигурност. Особено важно е наистина тези договори да се заверяват нотариално и да се вписват”, коментира пред вестника Страхил Иванов от „Явлена”.