Архив

Пазарът под лупа

Автор Светослав Загорски


Пазарът на недвижими имоти в Ловеч е в силна стагнация и сделки стават изключително трудно и рядко. Това заявиха за в. „Строител” хора, които вече от 6 месеца се опитват да продадат жилище и нямат никакъв успех.
„Пуснали сме апартамент от 90 квадратни метра за 40 000 евро и нямаме нито едно обаждане, а вече сме вкарали средства в близо 100 обяви”, оплакват се хората.
Основният проблем е силно намалялото население в града на люляците, което според последното преброяване буквално се е стопило. Хората се местят към големите градове и поради тази причина на имотния пазар има голямо предлагане и на къщи, и на апартаменти.
Официалната статистика за жилища в Ловеч показва, че предлагането в над 90 процента от случаите е на цени от 400 до 500 евро на квадратен метър за апартаменти в града. В много редки изключения има цени от над 700 евро за жилища с различни екстри като пълна газификация например.
По-старите къщи във и около града се продават още по-евтино. Цената им варира от 20 000 лева до 20 000 евро, като обикновено има и 300 квадратни метра дворно място.
Предлагането показва, че е спаднала цената и на традиционно скъпите имоти в курортното селище Априлци, което е много близо до Ловеч. Там се предлагат терени с цена под 6 евро на квадратен метър, вероятно извън регулация. Терените в регулация са от 20–25 евро на кв. м. Цената на къщите е малко по-висока в сравнение с тази в Ловеч, но все пак двуетажна къща на груб строеж може да се вземе и на 200 евро/кв. м. Всичко опира до конкретно договаряне. Според брокери голяма част от хората, които предлагат, са склонни на сериозни отстъпки, в случай че към имота им е проявен действителен и сериозен интерес. В такива случаи цената може да слезе надолу и с още 20 процента.