Архив

Свежи инвестиции възобновяват строителството на имоти по Черноморието

Автор Светослав Загорски


На пазара на ваканционни имоти се наблюдава значително раздвижване през последните 6 месеца, заявиха от брокерски къщи, които оперират по Черноморието.
„Строителните компании са възобновили работа по десетки големи проекти и това показва, че пазарът ще се възобнови. Пример в това отношения са 3 големи проекта между Черноморец и Созопол, които са на първа линия и скоро ще станат готови”, коментира за вестник „Строител” Румяна Георгиева от агенция „Инфо макс”.
Сега според нея в момент на строеж и преди завършване хубави апартаменти, на 100 метра от морето, могат да се капарират на цена от
800 евро за квадратен метър
„Цените сега са много ниски. Върнаха се на нива от 2006 година и са изгодни за покупка, защото такова жилище до плажа едва ли ще поевтинее в бъдеще, а и няма да може да се намери на такава цена.
Брокерите, които работят по Черноморието ни, не крият, че основните купувачи в момента са хора от руските републики. Те са напълно удовлетворени от цените, които се движат в диапазона от 600 до 950 евро на квадратен метър, като високата цена е за вече завършени жилища със стандартно обзавеждане. На тези ниски цени вече са се появили и български купувачи. Пример в това отношение са жилищата около курортния комплекс Слънчев бряг, където цената може да слезе и под 600 евро, ако апартаментът е на
1–2 километра от плажа
Брокерите смятат, че по-голямо поевтиняване едва ли ще има, защото цените са паднали близо 3 пъти от пиковите си нива от края на 2007 – средата на 2008 г. Тогава на първа линия в Златни пясъци и до Слънчев бряг цените стигаха и надхвърляха 2000 евро на квадратен метър, а най-големите купувачи бяха англичани и ирландци. Сега тях ги няма.
Строителите също допринасяли за съживяването на самия пазар, като били склонни да дават апартаментите на разсрочено плащане до 2 години с известно оскъпяване. Тази схема била наложена постепенно поради желанията на руските инвеститори и поради пълното отдръпване на българските банки от финансирането на такъв род имоти, които те смятат за рискови.
Изключително изгодни предложения има и за хора, които искат да инвестират на едро или за строители, които имат средства и искат да ги насочат в
полуготови обекти
„Има доста предложения за цели комплекси. Те са на различна фаза на строеж, обикновено са достатъчни само довършителни работи. За такива обекти се искат до 20% над себестойността на строително-монтажните работи плюс обезщетенията за собствениците на терените”, заяви за „Строител” Наско Атанасов от „Имоти Груп”.
Според Атанасов за такъв род имоти, които се продават на едро, цените падат до 400–450 евро на квадратен метър. Става въпрос за обекти с обща разгъната площ от средно
2000–3000 квадратни метра
Финансови анализатори смятат, че ваканционните имоти в момента са много изгодни за инвестиция по две основни причини. На първо място туризмът в България влиза в силно възходяща посока, основно заради парализирането на средиземноморския пазар и намалелия трафик към Гърция. Това предполага увеличаване на интереса към наемане на ваканционни апартаменти от чужденци.
Втората причина, поради която такъв род имоти имат голям инвестиционен потенциал, е възходящият тренд в цените на земите и терените. Очаква се в следващите няколко години земите да поскъпнат двойно.600 евро за кв. м на Пампорово


Интересът към ваканционни имоти край планинските ни курорти е близо две пъти по-малък спрямо тези на морето, твърдят брокери. Най-евтино и най-изгодно се предлагат курортни апартаменти край Пампорово. Там завършено жилище и въведено в експлоатация може да се купи и за 600 евро на квадратен метър. Естествено, става въпрос за първокласна локация с необходимата и важна за такъв род имоти гледка.

Цените в Боровец и Банско са с до 40% по-високи. Най-скъпо остава в Банско, където хубави апартаменти на добра локация се предлагат на цена до 850 евро на кв. м. В Боровец най-хубавите ваканционни жилища са с около 100 евро по-евтини, или до750 евро на кв. м.
Продавачите – предприемачи или строители, не са особено склонни да правят отстъпки от тази цена, особено ако ваканционното селище е завършено и е вече действащо. Отстъпки може да се правят единствено ако има по-благоприятен начин на разплащане – например 100% от цената да се плати в брой, твърдят посредници на такива сделки.