Архив

Новини

Световната банка обяви, че Япония ще се нуждае от пет години, за да се възстанови от опустошителното земетресение и вълните цунами, които са причинили щети за 235 млрд. долара. В най-новия си доклад за икономиките в Източна Азия и тихоокеанския регион банката окачестви като безпрецедентни щетите върху жилищата и инфраструктурата на Япония. Световната банка прогнозира, че катастрофалното земетресение ще причини спад в икономическия растеж на страната с 0,5% през тази година.


***


Гърция ще инвестира над 20 млрд. евро в изграждането на мощности на възобновяеми и други енергийни източници до 2020 г. Заложената цел се съдържа в доклад на новосъздадената служба за възобновяеми източници към Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени. В него се казва, че само през настоящата година инвестициите, свързани с ВЕИ, ще възлязат на 1,35 млрд. евро, като се очаква да бъдат пуснати в експлоатация поне 200 мегавата фотоволтаични инсталации, 300 мегавата вятърни паркове и да се изградят мрежи за обслужване на възобновяемите източници на стойност 250 млн. евро. Предвижда се в края на годината общата мощност на всички съоръжения на възобновяеми енергийни източници да нахвърли 220 мегавата.


***


Дори 3% растеж няма да помогне, ако не се направят необходимите реформи. Това каза Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество”. Специалистът обясни, че постигнатият икономически растеж през 2010 г. от 0,2% е на практика нулев, защото попада в рамките на статистическата грешка. България е на едно от последните места в Европа по икономически растеж, показва статистиката. След нас са само Испания, Латвия, Румъния и Гърция – страните, подписали споразумения с МВФ. Причините за това са липсата на реформи, популизмът на политиците и разрастването на бюджетния дефицит. Според Ангелов тези фактори ни поставят на незавидно място и по отношение на индустриалния напредък. „2010 г. бе загубена за българската икономика и това трябва да бъде обица на ухото за правителството”, коментира той. Положителни тенденции се отчитат само за последното тримесечие по отношение на БВП и преките чуждестранни инвестиции. Заетостта продължава да бъде проблемен сектор за страната. Най-важното дългосрочно предизвикателство както пред България, така и пред Румъния, е да се справят с бедността. В това отношение двете страни все още са на дъното на таблицата.