Архив

Тази пролет София ще заприлича на строителна площадка

„Продължава активното строителство, което правим през последните две години. Времето вече позволява и започваме реконструкцията на паркове и градинки. Започна реконструкцията на два големи подлеза. Тази пролет София ще прилича по-скоро на строителна площадка, за което се извиняваме на гражданите”,обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи агенция КРОСС.
„Общината няма нито един загубен европейски проект до този момент. Смятам, че в тази посока имаме още отговорности и ще удвоим усилията си. Защото приходите от данъци и такса битови отпадъци са около половината от това, което плащаме за инфраструктурни обекти. Останалата част са привлечени европейски средства, голяма част от тях безвъзмездни”, обясни Фандъкова. Целта е столичани да не се натоварват, а своевременно да се изгражда метрото, да се подменя канализацията и водопроводните тръби. Да се реконструират подлези и да се създават нови паркинги.
След месец се очаква откриването на участък от „Симеоновско шосе”, където са били изградени нови колектори и подменени водопроводите. Булевард „Петко Тодоров”, покрай Южния парк, в момента е изцяло затворен. „От понеделник започва работа по възстановяването на настилките и тротоарите му”, допълни кметът на София. Фандъкова очаква до юни този булевард да бъде завършен.
До лятото трябва да бъде изграден изцяло булевард „Ломско шосе" и отворен за движение. „В края на месеца очакваме тунелопробивната машина за метрото, по-известна като къртицата, да излезе на Централна гара. През юни да е вече пред ЦУМ и през септември да приключи работата си на булевард „Патриарх Евтимий”, информира Фандъкова.
Метрото върви по план, каза още тя. До есента на 2012 г. ще бъде изцяло пуснат втори метродиаметър. Предстои изграждането на 4 големи буферни паркинга, които се правят паралелно с метрото. Най-големият паркинг ще е на булевард „Цариградско шосе". Той ще е за 1300 автомобила, обяви Фандъкова. Паркингът ще бъде пуснат предсрочно - заедно с метрото, през юни следващата година. Другите паркинги са на булевард „Ломско шосе”, на Централна гара и булевард „Черни връх”.


5,592 млн. лв. за градинката до Руската църква

Върховният административен съд отхвърли жалбите на гражданско сдружение „Спасение 2000”, което настояваше да отпадне сделката, при която Столичната община ще прехвърли дела си в Централни хали (25%) на израелската „Абротея Интернешенъл” и ще получи от фирмата градинката при Руската църква. Размяната е одобрена от Столичния общински съвет през юли 2010 г. Според решението общината ще изкупи градинката (1305,80 кв. м) за 5,592 млн. лв. чрез прехвърляне на акциите в халите, които са оценени на малко над 6 млн. лв. Израелската компания ще доплати 449 000 лв. разлика.
Решението на ВАС е окончателно.