Архив

На море в Мароко през пролетта

Най-подходящото време за посещение на Атлантическото крайбрежие е периодът февруари–май, когато тук е по-топло от другите райони на страната и дори можете да се изкъпете. Туроператори препоръчват и месеците юли–август, когато вечерният бриз от океана охлажда горещия въздух. Цената на екскурзия за 8 дни, със 7 нощувки на полупансион, излиза малко над 1100 евро, като в цената влизат и самолетните
билети.
Арабите наричат Мароко Ал Магриб или Ал Магриб ал Акса, което означава „страна на Далечния запад”. За европейците името Мароко идва от древната столица Маракеш, което се превежда „червена” или „прекрасна”. За историците северната африканска страна е „шерифската държава”, за пътешествениците – „хладната страна с горещо слънце”, а поетите я сравняват с „края на златния залез”. В действителност Мароко привлича туристите, освен с богатата история, и с безкрайните плажове, простиращи се по бреговете на Атлантическия океан и Средиземно море.
За 400 долара организират сафари
През февруари, март и април пустинята се показва в цялото си великолепие - слънцето не е силно, а ветровете са ласкави. Тогава е и най-подходящото време да посетите Мароко, като се включите в някое от организираните сафарита. Шестдневен тур с джип ще ви струва между 330 и 400 долара на човек. Джиповете, които се предлагат на туристите, са почти нови, оборудвани със специални шини за каране по пясъка, с допълнително зареждане на туби с бензин. Сафари екипът се съпровожда от два гида бербери, които сносно говорят английски. В багажника на джипа има всичко необходимо за шестдневното приключение - палатки, газови котлони, посуда и провизии. Маршрутът тръгва от Маракеш, преминава през бедуинското село Мерцуга, където може да се наблюдава най-красивият залез в Северна Африка. Пътят ви отвежда до повратната точка от маршрута - укрепения оазис в Долината на хилядата казбахи.
В Маракеш къщите са розови
В кой град на Мароко се намирате, можете да се ориентирате по цвета на къщите. В Агадир всички сгради са бели, във Фес - бежови, а в Маракеш - розови. Удивително е, но здания в друг цвят няма. Маракеш, Фес, Ес Сувейра са се съхранили такива, каквито са били преди 500 години. Розовият Маракеш е древната берберска столица на Мароко, жив средновековен град в центъра на страната.
„Джема ел Фна“ - душата на града
Душата на мароканския Маракеш, това е площадът „Джема ел Фна“. Попаднал тук, туристът бива обкръжен от търговци, лъжегидове, псевдоохранители, малки момченца придружители. Да се откъснете от тях не е трудно, достатъчно е да казвате честичко „не”, което по арбски е „ля”. На „Джема ел Фна“ се открояват чернокожите от сектата на акробатите. Танцьорите отчаяно се въртят, премятат и скачат, като мърморят тайнствени слова. В края на танца очите им се затварят, а ръцете увисват безпомощно. Когато се поуспокоят, акробатите сядат и изпадат в религиозен транс.
За фотография плащате
Прието е, когато снимате хора в Мароко, да им плащате малки суми - 2-3 дирхама. Eдин долар е равен на 9 дирхама. Истински кожодери в това отношение са змийските заклинатели на площада „Джема ел Фна“. Те подобно на акробатите също са секта. В древността те насъсквали змиите срещу враговете си или с тайни методи убивали богати търговци и вземали безпроблемно стоката им. Сега змийските заклинатели не убиват, но събират богата такса от туристите – плащате, за да гледате, но поискате ли да снимате, трябва пак да платите.
За 30 дирхама украсяват ръцете с къна
На маракешкия площад потърсете танцьорките, които изпълняват танца на ръцете. Танцьорката е изцяло скрита под плътно покривало, а ръцете й, украсени с къна, изпълняват странни движения - ту порят въздуха, ту галят или рязко се оттеглят. Гидът ще ви обясни, че това е молитва и религиозен обред. В действителност танцът има сексуален смисъл - танцьорката е млада и гореща, но скрита, и затова не изкушава с лице, а с ръце. За стотици години на мюсюлмански забрани жените са се научили с ръце да показват всичко, което желаят. Ако жестовете не достигали, те украсявали ръцете със знаци, разбираеми само за посветените. И днес на „Джема ел Фна” можете да видите художничките на ръце. За 30 дирхама те бързо и грубо мажат ръцете на туристите с гъста къна. Мароканките, които искат да зарадват мъжа си или си търсят жених, правят ръцете си за 300 дирхама.
В Ес Сувейра пазят стола на Джими Хендрикс
Ес Сувейра в древността е бил непристъпна крепост на средновековни пирати, тържище на черни роби и най-романтичният град в съвременна Африка. През 60-те години от красотата на града е привлечен и Джими Хендрикс. В кафе Rial Amadine китаристът пушел хашиш, пиел 50-градусова ароматна смокинова ракия и съчинявал песни, най-известната от които е „Замък в пясъците”. Сега Rial Amadine е кафе и хотел. В тихото му дворче около фонтана са разположени маси. Любимото място на Джими е било в дъното на двора, сега до него са наредени изкривените му сандали, любимото наргиле и разбира се, портрет на китариста.
В медината на Фес транспортът е с мулета
Град Фес трябва непременно да бъде посетен. Той е с богата история и неповторим колорит. Особено поразява медината (старата част). Както и преди векове, единственият транспорт са магаретата и мулетата. В лабиринта от тесни улички можете лесно да се заблудите. По сергиите има какво ли не - охлюви в кошници, прясна риба, всевъзможни плодове и зеленчуци, китайски порцелан, рисувана керамика. Изобщо цялата медина е разделена на продуктови сектори - месарски, зеленчуков, текстилен.
Агадир е модерен курорт
Агадир е марокански курорт на брега на Атлантическия океан. Той е съвсем съвременен и може да разочарова туристите, търсещи духа на Ориента - градът няма дори стара част. Улиците са чисти и приветливи с множество кафенета, барове и ресторанти. Съвсем по европейски дори местните жени не закриват лицето си. В курорта има прекрасен плаж, който всяка сутрин се почиства. Най-голямото забавление в Агадир е храненето. Всяка сутрин на пристанището акостират хиляди катери, които предлагат свежи морски продукти. В пристанищните ресторантчета богат обяд за двама с различни морски деликатеси излиза около 8 долара. Освен да похапвате, можете да се забавлявате, като разгледате зоопарка.
В Рабат купете сувенири
Рабат е древната и настояща столица на Мароко. Намира се на 90 км от Казабланка, като тук е разположена резиденцията на кралете и множество университети. В Рабат има медина (стар град), но за да я пребродите, ще ви трябва много време. Все пак, ако сте решили да си донесете сувенир от Мароко, най-добре е да го купите оттук. В рабатската медина можете да договорите най-добрите цени с местните търговци, а и улиците са доста широки. Рабат е известен по света със своите килими, които можете да намерите в града в цялото им разнообразие и великолепие - от класическия берберски рисунък до съвременни абстракции.