Архив

Грузински легенди

Ансамбъл „Грузински легенди” ще представи балетния спектакъл „Самая” на 31 май в Зала 1 на НДК. Музикално-балетната трупа е стъпила на вековната кавказка традиция. Древни предания са интерпретирани по необикновено красив начин от грузинските артисти.
Новото им шоу „Самая” е алегоричен разказ за вечната борба между доброто и злото, легенда за битки и победи, за любов и омраза, за живота и смъртта, и най-вече за гордостта и смелостта на грузинския народ. Историята е сътворена от множество малки лични драми, всяка от които е пресъздадена чрез танц, музика и песен. Обратно на обикновената драматична постановка, където зрителят е поставен да изучава и следи фабулата, тук поради спецификата на жанра действието на сцената директно се пренася като чувство в душата му и отприщва поток от емоционални преживявания.
Изпълнителите казват, че грузинският танц е като огледало на живота - в него се отразява цялото му разнообразие. Някои части от разказа акцентират върху смелостта и куража на юнаците, а други върху елегантността и грациозността на героините; на сцената се пресъздават сватбени ритуали, любовни обети, дадени в подножието на заснежения Кавказ, яростни дуели, надбягвания с коне, главозамайващи пируети, като всичко това е представено с почти немислимата техника на изпълнение на палци в меки обувки.
Танците са съпроводени от традиционна грузинска музика, а в представлението има и соло изпълнения на великолепни перкусионисти и свирачи на саламури (традиционен духов инструмент).
Билетите за спектакъла са на цени между 30 и 60 лева и могат да бъдат намерени в Билетния център на НДК и мрежата на Ticketplus.