Архив

Магистрала „Тракия” тръгна към Нова Загора


Първа копка на строежа на лот 2 от автомагистрала „Тракия” направи тържествено премиерът Бойко Борисов. На събитието присъстваха още транспортният министър Александър Цветков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, строители и гости. Под жаркото слънце над Стара Загора, на фона на много строителни машини, оркестър и детски танцов състав премиерът обеща магистралата да бъде готова до средата на 2012 г. Това е и срокът, който той си постави за довършването на автомагистралите „Люлин” и „Марица”, както и доизграждането на метрополитена в София.
Освен това Борисов добави, че строежът на магистрали в България е много по-евтин, в сравнение с други европейски страни. „В България изграждането на един километър струва едва 2,2 млн. евро. В Румъния цената е 27 млн., в Гърция-10 млн., а в Чехия-19 млн. евро. В обръщение към строителите той заяви: „Нито ден повече, нито лев повече от предвиденото. Това е начинът да докажем на Европа, че българските фирми работят качествено на ниски цени. Това ще означава, че ние сме в пъти по-пестеливи от нашите партньори в Европа.” Министър-председателят отбеляза още, че тази отсечка е взела най-много човешки животи през последните години.
„Малко по малко магистралата се доближава до своя естествен завършек в Бургас. Освен че е ефективна антикризисна мярка, тя е много важна за българската икономика, защото свързва пет от шестте най-големи града в страната”, допълни Плевнелиев. Лот 2 обхваща доизграждането на магистрала „Тракия” от км 210 + 100 до км 241 + 900. Общата стойност на участъка е 137 868 000 лв., а срокът за изпълнение е 25 месеца. Главен изпълнител на проекта е обединение „Магистрали Трейс" с водещ партньор „Трейс Груп Холд” АД.