Архив

Пари за магистрали, комуникации и БДЖ


С проект на актуализация на бюджета допълнително се дават пари на МРРБ и на транспортното министерство. Това се предвижда в антикризисните мерки на правителството, гласувани на последното правителствено заседание непосредствено преди Гергьовден. „Целим единствено и само да можем да гарантираме на туриз-
ма по-добра инфраструктура, по-добри железници и по-добър достъп до комуникации“, заяви премиерът веднага след като кабинетът гласува мерките. Цялата сума на допълнителното финансиране все още не е уточнена, но се знае, че 50 млн. лева се дават за автомагистрала „Люлин”. „Всички български граждани трябва да разберат, че не е осъществен контрол, не е работено както трябва. Сега ние сме изправени пред следната дилема: „или да дадем 50 млн. лева, за да я построим в рамките на тази година, или да я замразим и да изгубим като държава 250 млн. лева“, допълни Борисов. Той посъветва министър Плевнелиев веднага след празниците да даде магистрала „Люлин“ на прокурор.
30 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за „Марица“ и кофинансиране на магистрала „Тракия“. Ще има 15 млн. лева за моста на бул. „Брюксел“, който е застрашен от срутване.
В транспорта има четири проекта за финансиране – тунелът до Бургас, местостоянката на корабите на Дунав, пътният възел на Търново, Бургас и Варна.