Архив

Руснаци с проект за автономна сграда

Студиото на руския архитект Александър Ремизов – Remistudio, разработи проект на автономната сграда „Ковчег”, която може да плува във водата и да осигурява всичко необходимо за живота на своите обитатели дори и в сеизмично активни зони. Биоклиматичното здание е снабдено с автономна жизнена система. Технологията е ефективна на сушата, във водата, при студ или жега, отдалеченост от населени места, липса на енергийни източници и в зони, застрашени от земетръси и наводнения.
Строителството на сградата започва с монтирането на централна опора от леки конструкции, представляваща тръба, за основа на която може да служи плаваща платформа. В долната й част е разположен енергиен блок, който преобразува топлинната енергия в електричество, а в горната се намират термопомпи, ветрогенератори и генератор на торнадо. Всички инженерни комуникации са инсталирани във вътрешността на опората.
След нейното монтиране строителството се захранва от произведената енергия, поставят се носещите дървени арки и височината на надземната част достига 30 м.
Архитектите планират съоръжението да се простира на площ от 3200 кв. м. Сградата е проектирана като единна енергийна система с непрекъснато енергоснабдяване, захранвана от алтернативни енергийни източници. Дори разграждането на отпадъци произвежда топлинна енергия или биоторове. Проектът е разработен по програма „Архитектура при катастрофи” на Международния съюз на архитектите.
Той бе номиниран за награда на Световния фестивал на архитектурата през 2010 г. и бе отличен с диплом на Първия международен фестивал на иновационните технологии в архитектурата и строителството „Зелен проект 2010” в Москва.