Архив

Чужди инвестиции за Бургас

Европейските проекти, спечелени и изпълнявани от община Бургас, и възможностите за участие на френски и немски инвеститори в тях бяха основен акцент при разговора между кмета Димитър Николов и посланиците на Франция и Германия в България - Етиен дьо Понсен и Матиас Хьопфнер. Гостите на морската община споделиха, че виждат Бургас като изключително атрактивно място за инвестиции заради важното логистично значение за Европа, което градът заема, и заради доброто му интегриране в европейските структури.
Кметът Николов от своя страна сподели пред посланиците, че Бургас е градът с най-много усвоени средства по европейски програми в България. Представяйки основните от тях, той отправи покана към немските и френските фирми за участие в проекта за интегриран градски транспорт, който ще стартира през следващата година, за проекта за реконструиране на централната градска част и приморския парк и за развитието на северната индустриална зона.
Като атрактивен за инвестиции проект посланиците посочиха предстоящия строеж на магистрала „Черно море”, за който Николов сподели, че е от изключителна важност да бъде реализиран в максимално бързи срокове. Според градоначалника осъществяването на този проект би имало силен положителен ефект върху икономиките на Бургас, Варна и цялата страна. В рамките на деня посланиците на Франция и Германия се срещнаха и с представители на френски и немски фирми, установени в региона.
На срещата в община Бургас присъстваха и почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, както и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева. В рамките на форума страните участнички изразиха своята готовност за сътрудничество и в сферата на културата, образованието и спорта.