Архив

„Арена Армеец София” отвори врати

Най-голямата многофункционална спортна зала в България – „Арена Армеец София”, отвори врати. Премиерът Бойко Борисов преряза лентата на съоръжението пред погледа на 12 хил. зрители. България вече има голям и модерен спортен комплекс, спортистите имат своето ново гнездо за успехи, а строителите от „Главболгарстрой” АД – своята най-значима визитна картичка. След 2 години тежка работа инвестицията от 90 млн. лв. изглежда повече
от добра.
Още в ранния неделен следобед хиляди привърженици окупираха входовете на залата. Образуваха се дълги опашки и дори задръствания в района.  
След като и последният човек зае своето място по трибуните, започна тържествената церемония по откриването. Нейното начало бе дадено от симфоничен оркестър. Акустичните характеристики на залата само загатнаха за усещането, което ще създадат предстоящите мегаконцерти. Последва изпълнение на популярния дует Елица и Стунджи, преди водещите на церемонията Драгомир Симеонов и Симона Пейчева да обявят официалните гости. Под бурните аплодисменти на публиката на сцената стъпиха премиерът Бойко Борисов, министърът на спорта Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров.
В ложите места бяха заели министрите - на вътрешните работи Цветан Цветанов, на финансите Симеон Дянков, на икономиката Трайчо Трайков и на земеделието Мирослав Найденов.
Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е изключително доволен от факта, че залата вече е готова и може да приема спортни събития. „Въпреки кризата ниe не се отказахме. Продължаваме строителството на спортни обекти, наред с инфраструктурните. След завършването на метрото и магистралите България ще бъде държава от друг калибър”, каза премиерът.  
Йорданка Фандъкова пък отличи добрата работа на колегите си от Столичната община. „ Арената” е богатство за София. Щастлива съм, че успяхме да подобрим и инфраструктурата в района. Красивата цветна постановка, която е подарък за софиянци от „Главболгарстрой”, е просто уникална”, заяви тя.
Президентът на Република България Георги Първанов бе възпрепятстван и не присъства на откриването. Той обаче намери своя начин да отдаде заслуженото за реализирането на проекта. „България отдавна имаше нужда от подобно модерно и представително съоръжение. Дано новата Арена донесе многобройни успехи на българския спорт и вълнуващи мигове за всички фенове”, бе неговото официално изявление.
Въпреки че останаха извън светлината на прожекторите, хората, които имат най-голямата заслуга за построяването на „Арена Армеец София” – ръководителите и инженерите от „Главболгарстрой” АД - инж. Симеон Пешов, инж. Павел Калистратов и техните колеги, получиха благодарности и признание от всички гости. Тяхното удовлетворение е неоспоримо – „Арена Армеец София” ще остане за поколенията. Оттук насетне всичко е в ръцете на българските спортисти.
Честта да открие залата заслужено бе отредена на националния отбор по волейбол. Възпитаниците на треньора Радостин Стойчев се изправиха срещу силния тим на Сърбия. Те изпяха родния химн заедно с 12 хиляди зрители и увенчаха празника със заслужен успех. Благодарение и на бурната подкрепа от трибуните трикольорите надиграха съседите с 3:1 гейма. След срещата всички те споделиха задоволството си от своя нов дом.
„Арена Армеец София” обаче е преди всичко за гражданите. Нека те да я пълнят винаги по време на спортни мероприятия или концерти. И още нещо – нека да си пожелаем тя да не остане единствената. Защото „Арена Армеец София” доказа 3 неща. Първо – когато държавата иска – тя може. Второ – българските строители и архитекти могат да правят строителни шедьоври. И трето – българските граждани и спортисти заслужават тези добри условия.
Министър-председателят Бойко Борисов:

Нека не спираме да строим,
така променяме облика на България

Първо най-много се гордеехме с Южната дъга, после с моста на бул. „Брюксел”, а след това с АМ „Люлин” и булевардите в София. Спортната зала е новата ни гордост. Когато слагахме първата капсула в основите на строежа, някои хора ни призоваваха да спрем строителството заради икономическата криза. Ние обаче продължихме. Тъжно е, когато през 2011 г. трябва да убеждаваме някого, че държавата има крещяща нужда от подобно съоръжение. Добре че не се отказахме и сега в „Арена Армеец София” вече се провеждат състезания.
Днес пак ме убеждават, че трябва да спрем инфраструктурните проекти. Казват, че хората са гладни, а асфалтът не се яде. Но нека изтърпим още година-две, за да имаме АМ „Тракия”, „Струма” и „Марица”. Реализираме и много други проекти по оперативните програми. Догодина София ще има едно от най-красивите метра в Европа благодарение на археологическите ни открития. Завършването на всички тези обекти ще превърне България в друга държава. Нека имаме търпение и още няколко години да не спираме да строим.
Трябва да благодарим на всички, които по един или друг начин помогнаха за реализирането на спортната зала. Да благодарим и на Варна, че досега приютяваше националния отбор на България по волейбол. Там направиха така, че нашите състезатели да се чувстват отлично и да имат добри условия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

Столицата придобива все по-европейски вид

„Арена Армеец София” е новото богатство на българската столица. Тя е богатство както за спортистите, така и за гражданите. Вече няма да има нужда те да пътуват до Варна, за да подкрепят своите любимци. В същото време новата зала ще привлича много хора от всички краища на България. Тя ще приютява и много чужди туристи, давайки все по-голяма популярност на страната ни като спортна дестинация.
Освен тази красива спортна зала в момента се инвестира в софийския околовръстен път, в метрото, в завода за битови отпадъци. Малко по малко столицата придобива все по-европейски вид”.


Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков:

Залата показа големите възможности на българските строители

Изключително съм горд, че вече можем да кажем силно – „Арена Армеец София” е готова. След 18 месеца упорит труд и работа залата отвори своите врати и показва на България нещо, което не се е случвало десетилетия. Страната ни има своите големи спортни имена – олимпийски и световни шампиони, които с труд и воля доказаха, че нищо не може да ги спре по пътя към титлите и успехите. Именно това наше спортно семейство заслужава тази зала.
С голяма благодарност искам да се обърна към строителите от „Главболгарстрой” АД в лицето на инж. Симеон Пешов, инж. Павел Калистратов и арх. Жеко Тилев. Те успяха да спазят забележително краткия срок за завършването на този обект. Направиха го качествено и показаха големите възможности на българските строители.
Освен спортната зала ние продължаваме да строим спортни обекти. Такива са комплексите „Спортпалас” във Варна и „Дианабад” в столицата. Продължаваме да изграждаме тренировъчна база на федерациите. В Бояна ще реализираме база на футболните ни национали. В това число е и залата по акробатика и спортна гимнастика на олимпийския шампион Йордан Йовчев. Нека тези съоръжения ни водят към спортния връх и олимпийските титли.

Президентът на „Главболгарстрой” АД и почетен председател на КСБ – инж. Симеон Пешов:

Не спечелихме пари, а нещо много по-ценно

Построяването на тази зала ни костваше много труд, усилия, много вдъхновение и напрежение. Честно казано, за това строителство се готвехме много отдавна. Имаше преди време вариант да се строи такава зала до стадион „Юнак”. Тогава изпратихме наши специалисти да обикалят спортните съоръжения в Европа и да се учат.
Впоследствие спечелихме търга за зала „Арена Армеец София”. Искам да подчертая, че той е на пълен инженеринг – проектът също е наш. Създадохме добър екип с невероятни конструктори, архитекти и инженери от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Благодаря лично на арх. Жеко Тилев. Благодаря и на нашите млади специалисти, които демонстрираха и опит, и големи възможности.
Цялата покривна конструкция тежи 2200 тона. Нашата гордост като строители е, че успяхме да изпълним безупречно повдигането й от кота 18. Това стана с помощта на 8 хидравлични крана. Тя беше пробно предварително монтирана. Много важен момент беше, когато тя трябваше да отлепи от опорите. Вълнението и напрежението бяха неописуеми. Всичко мина добре. Това е уникално преживяване. Бяхме събрали най-добрите екипи и вместо за 5–6 дни, както беше по договор, операцията приключи само за три.
Срокът от 18 месеца е уникално кратък за Европа. Свалихме и цената, защото навлязохме в криза и правителството поиска икономия. Бяхме заложили печалба 12%. Отказахме се от нея. Но за сметка на това – вижте какво спечелихме. Задържахме екипа си, осигурихме работа на 800 души. Възпитахме 40 нови млади инженери. Придобихме безценен опит, с който можем да се гордеем. Не на последно място залата е и реклама за нас.

Волейболните национали харесаха новия си дом

След като българският национален отбор по волейбол имаше възможност да изиграе първия си мач в препълнената зала „Арена Армеец София”, състезателите и треньорското ръководство останаха видимо доволни от атмосферата в новия си дом.
Радостин Стойчев - треньор: Тази зала е сбъдната мечта за българските условия. Пред толкова много родна публика победихме Сърбия и това може само да ни радва. Отборът ни бе поставен в кризисна ситуация за този мач. Хубаво е, че някои млади момчета имаха възможност да дебютират пред толкова многобройна публика.
Матей Казийски: Новата зала е страхотна! Публиката беше невероятна! Хубаво е, че я открихме с победа. Влязох в игра и дори направих няколко точки. Вероятно ще се възстановя до следващите контроли в София, но дали ще играя, ще реши треньорското ръководство.
Владимир Николов: В определени моменти след трудни точки, които постигнахме беше прекрасно. В един начален етап от подготовката сме, но успяхме да спечелим. Най-важното е, че открихме с победа новия си дом.
Теодор Тодоров: Много се радвам, че успяхме да надиграем Сърбия в официалния ни дебют в новата зала. Чувството да играеш пред такова множество е страхотно. Досега съм играл само в две такива огромни зали и в подобна обстановка - в Полша по време на финалите на Световната лига и сега тук, в София. Много е приятно да бъдеш подкрепян от толкова много фенове, още повече, като побеждаваш.
Пламен Константинов: Залата е уютна. За волейбол е много хубава. Аз лично мога само да съжалявам, че не можах да играя пред толкова публика в България.

Олимпийските шампиони на България имат свой кът

Ден преди откриването премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков представиха „Арена Армеец София” на олимпийските шампиони на България. В новоизграденото съоръжение има създаден кът на олимпийския шампион със снимки на всички златни медалисти на България.
„Приятно е да виждаме шампионите на портретите. Боян Радев даде едно предложение, което с министър Дянков много ни хареса - да направим на всички олимпийски шампиони скулптури които  да се поставят около залата. Мисля, че и олимпийските шампиони останаха доволни от това, че сме увековечили техните постижения. Тук ще бъдат почитани и бъдещите медалисти. В условията на криза ние сме скромни – освен тук имаме зали в Русе, Пловдив, Бургас. Това е достатъчно за момента”, каза премиерът Борисов.
Строителите от „Главболгарстрой” показаха плановете за разширяване на спортния комплекс и изграждането на велоалеи. След церемонията гостите имаха възможност да се насладят на съоръжението от специална платформа на височина 42 метра.

Цифри и факти

Залата е построена за 18 месеца;
Конструкцията на сградата е решена в две части - стоманобетонна монолитна чаша и стоманен покрив, който стъпва върху нея. За да се спести време, двете са изграждани паралелно, като покривът впоследствие е издигнат по специална технология, неприлагана досега в България;
Стоманената конструкция е най-голямата изграждана някога у нас. С надлъжни отвори от 120 метра във вътрешната и 78 във външната част и напречен размер от 98 м, тя образува площ от около 11 800 кв. метра. Толкова заемат два футболни стадиона. Всичко това тежи 1550 тона, което приблизително се равнява на влакова композиция с 36 вагона;
Залата може да се използва за над 30 вида спорт на най-високо ниво, като първоначалната идея е била те да бъдат само 8;
Настилките могат да се сменят в рамките на 24 часа;
Капацитетът на залата е 12 529 седящи места, 3500 от които са на телескопични трибуни и могат да бъдат разгънати или прибрани в боксове. На концерти могат да присъстват от 17 до 19 хил. зрители.
Спортната зала разполага със 75 изхода от главната арена, благодарение на които 19 000 души могат да излязат за 3 минути;
Паркоместата са 1017, включително 8 за автобуси и 8 за тирове. Има подземен паркинг с около 100 позиции за служебни коли и ВИП гости. Създадени са условия тировете да влизат в самата арена, ако се налага;
Основната зала е с дължина 124 метра, ширина - 108 м, височина - 12,52 м.
Съоръжението разполага с фитнес център, ресторант , 3 сауни, 1 парна баня, снекбарове и кафенета;
Броят на тоалетните е 55;
Съблекалните са общо 34. Има и 4 гримьорни;
Пресцентърът включва конферентна зала, салон с позиции за работа, 3 кабини за преводачи и микс зона;
Залата е напълно пригодена за използване от хора в неравностойно положение. Разполага с рампи, 6 асансьора - 2 външни и 4 вътрешни, тоалетни с необходимото оборудване и двойни ръкохватки на парапетите;
По всяко време работят 30 охранителни
камери.