Архив

Бургас вече има обновено ларго

Автор Мариела Балева

Ларгото на град Бургас е готово – обновено е изцяло с европейски средства. Строителният министър Росен Плевнелиев и кметът на морския град Димитър Николов прерязаха лентата на ремонтираната главна улица в града. На събитието присъстваха още зам.-кметове, областният управител на Бургас, общински съветници, политици, служители от общинската администрация, както и десетки граждани и гости на града.
„Бургас вдигна високо летвата. Той е пръв. Той е градът, който изпълнява най-много и най-качествени проекти в интерес на икономиката на целия регион. Във всяка една от осите по ОП „Регионално развитие” Бургас изпълнява проекти и е първенец”. Това каза пред множеството министър Плевнелиев и получи одобрението му. Той посочи, че през следващите месеци в нашата икономика ще бъдат налети около 2,5 милиарда лева. Бургас е първият град с две години напред, защитил проекта, който със сигурност ще го промени, а именно интегрираният градски транспорт. В него са вложени 132 милиона лева и след завършването му ще се промени изцяло начинът, по който хората ще достигат до работните си места и до атракциите в града.
„Можеше да не си правим усилията да кандидатстваме по тази оперативна програма и да не ремонтираме главната пешеходна улица на Бургас. Щеше да си остане старият асфалтов път със 17-18 кръпки. Няма беда, бургазлии бяха свикнали.” Това сподели пред всички гости кметът на Бургас Димитър Николов.
Обновяването на градската среда в града е изпълнено в рамките на проект „Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас”.
Стойността на строителните работи е 10 364 242,12 лв. Финансирането на обекта е по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007- 2013 г. В рамките на проекта са обновени улиците и обществените пространства с най-голяма интензивност на придвижване и местата, използвани за отдих и спортни дейности. Най-новата придобивка на главната улица „Александровска” са делфините в близост до ж.п. гарата. Общинската администрация очаква да осигури средства за следващите етапи по оперативната програма, посочи градоначалникът.
След проведен конкурс проектът за пешеходната зона на Бургас е избран да участва в световния конгрес на архитектите в Токио. Той ще се проведе през месец септември 2011 г., съобщи арх. Владимир Милков, председател на Съюза на архитектите в България.