Архив

В Приморско заработи нова водна инфраструктура

„Tова е първият приключен проект по Оперативна програма „Околна среда", обхващаща периода 2007-2013 г. А добрата новина е, че той е финализиран преди много от проектите, които започнаха в предприсъединителния период." Това подчерта зам.-ръководителят на отдела за България към Генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК Карстен Расмусен минути преди да пререже лентата на обекта за подобряване на инфраструктурата за отпадни води в Приморско. Партнираха му зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на община Приморско Лиляна Димова. Общата стойност на проекта възлиза на почти 21 152 млн. лв., от които над 15,3 млн. лв. са от Кохезионния фонд на ЕС, над 3,8 млн. лв. са от национално съфинансиране и почти 2 млн. лв. са средства на община Приморско. В черноморския град са изградени две канално-помпени станции с най-модерната апаратура, два тласкателя и един гравитачен колектор за отвеждане на отпадните води от северните и южните територии на Приморско, както и от района Узунджата до пречиствателната станция в Китен.

Трасето на канализационната мрежа преминава през регулацията на града, през пътен възел Приморско и през река Дяволска, като общата дължина на колекторната система и тласкателите е 6,5 км. Изцяло е изградена мрежа за отвеждане на мръсните битови води от новопроектираните квартали в Приморско, като по този начин се създава възможност за разтоварване на съществуващите помпени станции, чийто капацитет в пиковите моменти на годината е недостатъчен. Изпълнители на проекта са дружество по ЗЗД „Кристална вода” и „Главболгарстрой”.
Ивелина Василева отбеляза, че реализирането на мащабния проект е от изключително значение за екологията в региона. „Чрез него се предполагат особени грижи за пространствата около Черно море, свързани с опазване на защитените зони, каквито са река Дяволска и блатото Стамополу. С изграждането му се спират ерозийните процеси, предизвикани от досега използваните ями за събиране на отпадните води”, отбеляза тя. „Ефектите за жителите на града се изразяват и във възможността за стимулиране на местната икономика както чрез осигуряването на по-голям туристопоток, така и чрез възможността да се развива инфраструктурата на този град”, допълни зам.-министърът. Василева определи община Приморско като един грижлив бенефициент, отговорно подхождащ към ангажиментите си за изпълнение на проекта, като подчерта и добре свършената работа от страна на строителите и независимия строителен надзор.
Карстен Расмусен изрази надежда, че родните специалисти ще успеят да приложат наученото от този проект и към следващите. „Имаме повече средства на разположение, отколкото можете да похарчите, затова са ни необходими подготвени хора, с умения. На този проект гледаме като представител на първото поколение високоефективни и резултатни проекти”, допълни Расмусен.
Кметът Лиляна Димова се обърна към съгражданите си от Приморско с думите: „Трябва да се гордеем, защото успяхме да покажем, че имаме способност да управляваме такива проекти. Ние успяхме да защитим един проект за по-добър живот."
Областният управител Константин Гребенаров поздрави за приноса им всички ангажирани с реализацията на проекта - от МОСВ, ЕК, община Приморско и строителите на обекта. „Надявам се скоро отново да видим зам.-министрите Ивелина Василева и Лиляна Павлова, защото, когато те са на територията на област Бургас, обикновено откриваме нов обект или правим първа копка за такъв”, отбеляза той.