Архив

Габрово успешно инвестира в инфраструктурни проекти


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев лично дойде в Габрово, за да ревизира два от мащабните проекта по Оперативна програма „Регионално развитие”, които се реализират на територията на общината. Стойността им е общо за над
3 млн. лева.
След като беше запознат с хода на изпълнението на проекта, министър Плевнелиев заяви: „Габрово е един от малкото градове в страната, инвестирали успешно в инфраструктурни и екологични проекти. Няма друга община в България, подготвила стойностни, зрели проекти, към които веднага може да се премине към финансиране и строителство. Отговорна позиция на правителствата е да създадат предпоставки потокът от хора от съседните страни да преминава свободно през България. Предишните български правителства наливаха милиарди в енергетиката, а сега тези строежи пустеят", допълни още министърът. По думите му държавата е в изолация, защото няма подходи нито към Гърция, нито към Сърбия, а единственият ни подход към Румъния е Дунав мост, строен преди 55 години.
„България има шанс да направи свой приоритет не само Коридор номер 9, но и Коридор номер 10", смята министър Плевнелиев. Според него отговорната правителствена позиция е да се каже, че не само енергетиката, а и пътищата са приоритетна ос, която може да създава работни места и да генерира приходи. Министърът съобщи новината, че обходният път на Габрово е включен в Оперативната програма „Транспорт” за периода 2010-2013 г. Тунелът под връх Шипка ще се реализира тогава, когато се намери инвеститор, който да строи чрез публично-частно партньорство без държавна гаранция, обясни министърът. Ако инвеститор не се намери, със сигурност проектът за тунела ще бъде включен за реализиране за периода 2014-2020 г., уточни още той.
Строителният министър се запозна и с  пълната реконструкция на  бивша детска градина, в която ще бъде преместен Домът за възрастни хора с увреждания. Община Габрово спечели тази мащабна разработка през миналата година, а договорът за безвъзмездна финансова помощ бе сключен на 2 февруари 2009 г. Срокът за реализирането на обекта е 18 месеца, а стойността на дейностите по него - 1 527 000 лв., като 85% от тях е съфинансиране от Европейският фонд за регионално развитие
(ЕФРР).  От тези средства по договор за строително-монтажни дейности са изразходвани 823 хил. лв. Предвидените дейности по проекта бяха освен реконструкцията на съществуващата сграда,  и допълнителни надстроявания, реконструкция на покрива, цялостна подмяна на електро- и ВиК системата, поставянето на нови дограми, външна изолация, асансьор за инвалиди.
В изцяло ремонтираната сграда ще бъдат настанени 35 човека. Част от помещенията са със самостоятелен санитарен възел, а друга част – обща баня и тоалетна за две стаи. Отделно са изградени и помещения за рехабилитация. За оборудването им предстои тръжна процедура за доставка и монтаж . То ще бъде в три позиции – офис оборудване за администрацията на дома, битово оборудване и такова за физиотерапия.
След това министърът  се запозна и с  изпълнението на още един ключов за Габрово проект - пълната реконструкция на емблематичната за града на Рачо Ковача зала „Възраждане”, която се намира на централния площад. Този обект се изпълнява по проекта „Подобряване на културната инфраструктура - принос към устойчивото развитие на община Габрово” също по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността на обекта е
1 602 702 лв., като от тях 1 362 297 лв. са съфинансиране от ЕФРР.
На цялата сграда се подменя старата дограма за врати и прозорци с нова, PVC дограма. Демонтирани се всички съществуващи настилки в зрителната зала, в административните помещения и санитарните възли  и се подменят с нови настилки от ламиниран паркет за залата и административните помещения и теракота за санитарните възли. Предвижда се изкърпване, шпакловане, грундиране и боядисване по стени и тавани, а за санитарните възли - облицовка от фаянсови плочи. Вече цялостно е ремонтиран покривът на сградата, направена е нова топло- и хидроизолация, както и топлоизолация по фасадите. По проекта е направен основен ремонт в част електро- и ВиК инсталации, преустройство на съществуващата отоплителна инсталация, нова климатична инсталация на залата. Отоплението на залата вече е с вентилаторни конвектори. Изцяло ново строителство е изграждането на асансьор  с две спирки, по БДС ISO 4190-1 или еквивалент, две рампи – външна и вътрешна, направа на козирки над входовете към спомагателните помещения, преграждане на фоайето на II етаж с подвижни стени и санитарен възел за хора с увреждания.