Архив

Японският стил – пространство и хармония

Сигурно на мнозина им е писнало от претрупаното с мебели и багаж пространство в дома. „Задушавам се, няма къде да дишам” е констатацията, която често може да се чуе от всяка домакиня. Спокойно, има решение. И това е налагащият се напоследък, особено в западната цивилизация, японски интериорен стил. Той се отличава с абсолютен минимализъм, подреденост, баланс и използване на естествени материали.
Ако имате желание интериорът на дадена стая или на всички стаи да бъде в японски стил, не е нужно да правите скъпи ремонти или да наемате скъп дизайнер. Можете просто да „развихрите” въображението си и да украсите помещението с няколко ярки детайла, които да създават определен колорит. Най-важното обаче е придържане към основните правила на минимализма. Първо, абсолютно забранено е пространството да се претоварва с излишни неща. Никакви заврънкулки, реснички или пък изкуствени цветя. Запомнете: японският стил привлича и очарова с минималистичната си изтънченост и дори с аскетизма си. Емоционално пък този стил се характеризира с понятия като мълчание, празнота, спокойствие, природа, светлина и мир.
Философията
Философията на японските домове се дължи на много специфични фактори – най-вече това е навик за „спестяване” и разумно използване на територията. Националните традиции, манталитет и религията са другото. На западния човек, особено на европееца, е трудно да разбере и да приеме всичко от тях. Защото да почувстваш отвът­ре японския стил, е висше занятие на духа и важно условие за успешна реконструкция на дома. На ниво външни решения обаче нещата изглеждат малко по-лесно.
Има няколко предпоставки, без които интериорът в японски стил е невъзможно да се реализира на по-дълбоко ниво.  Първата от тях е специалното отношение към красотата на природата. Японците смятат, че красотата на предметите не избледнява с времето, а се връща, и затова трябва да бъде ценена. Вторият важен момент е свързан с естетически критерии.  Това се отнася до простотата на дизайна, което носи истинската стойност. Освен това – практичност и функционалност.
За зониране на отделните площадки, било стая или жилището като цяло, широко се използват ефирни плъзгащи се прегради, които лесно могат са бъдат премествани и така промяната е налице. Те може да са от стъкло, дърво, бамбук или изрисувани екранни прегради. Това придава особен шик на помещенията и спомага за ефективното използване на пространството. Плъзгащите се прегради, т.нар. японски Shoji, се състоят от дървена рамка и матирано стъкло или оризова хартия.  Те перфектно отразяват светлината и създават усещането за въздушност и лекота.
Идеята на японския интериор е максимално пространство с минимум неща. Ако европейският интериор е пълен, в японския дизайн няма нищо излишно. Отвън изглежда, че има много малко неща, само че не е така. Домът разполага с всичко необходимо, но то е скрито.
Мебелите
Мебелите в японски стил са доста ниски, устойчиви, с правилни геометрични форми. Освен това са малко. Семпли и елегантни, те са изработени от натурални материали – често от бамбук или ратан. Доминирани са от бледи тонове и дискретни елементи. При тези мебели може да се употребяват много възглавници за подложки, дори и на пода. Винаги е добре те да бъдат в синхрон с модерната техника. А подовете може да бъдат покрити с традиционните японски плетени татами.
Изключително често масата за кафе е заменена с обемна табуретка, която се използва за сядане, сервиране на кафе, поставена пред дивана би могла да бъде употребявана за изтягане на крайниците, т.е. мултифункционална мебел.
Като елегантен и атрактивен елемент в дизайна на стаята в японски стил служи японската чай маса с набор от специални прибори за чайна церемония. Ако е възможно да се променят вратите, е добре да изберете новите в източен стил. Най-добре е да бъдат изрисувани с картини в японски стил. Те обикновено повтарят решетъчната структура на преградите или са с няколко широки хоризонтални прореза, които са запълнени с матирано стъкло. Добър избор са ламинирани врати, които са в тон с пода или с другите контрастиращи на стените елементи.
Кутии, миниатюри, кукли, направени от дърво, бронзови статуи, изтривалки от бамбук или слама - всичко това ще даде завършен вид на японския интериор. Смята се, че статуите на езически богове внасят в дома добър късмет и просперитет.
Елементите
трябва да бъдат не само практични, но също така красиви, да имат уникален външен вид.  Всеки елемент в японския интериор е уникален. А красотата на нещата може да бъде разбрана само от собствениците им. Неизбежна част от интериора на помещенията в японски стил са йероглифите. Със символите може да бъдат украсени кувертюри, пердета, спално бельо, килими. Стените изглеждат превъзходно, когато са украсени с картини на оризова хартия, с пейзажи от страната на изгряващото слънце или с портретни гравюри на гейши. Друга традиционна украса са различните ветрила от коприна с изображения на дракони и символи върху тях.
Цветове и материали
Цветовете върху стените и таваните не са прекалено ярки и наситени, предимно се използват естествените нюанси на светлината - бежово, крем, сметана, бяло. Но ако сте привърженици на яркостта, експериментирайте с наситено зелено (цвета на прясна трева). Подът, гредите и някои други елементи може да бъдат в контрастиращо тъмнокафяво или дори черно. Материалите също са естествени - слама и дърво, ракита, бамбук, оризова хартия, камък.  Тъканите обикновено са от памук и коприна. Текстилът играе важна роля в японския стил.  Той се характеризира с вид на ориенталски дизайн (герои, цветя, листа и т.н.).
Украсата
За украсата е много подходящо използването на бамбук: за стенните панели, за плътните преграждения, за подложките на рафтовете, дори за бамбукови рафтове, столове, табуретки, вази. Не забравяйте и малките неща в интериора: стенните хартиени фенери, издълбаните знаци по рафтовете на шкафовете, колекцията оригами на децата. А бонсай или икебана, направена от ръцете на домакинята, ще бъде любимата й декорация в жилището.
Сигурно се питате какво да правите с нещата, които не се вписват в новия интериор? Ами ако не са ви нужни, дайте ги на тези, които се нуждаят от тях, а за вас си оставете повече пространство – за хармония и щастие. Японският интериор ще ви го даде.