Архив

В Брюж - белгийската Венеция

Ако искате да попаднете в приказка – отидете в Брюж, белгийската Венеция. Градчето, което е столица на област Фландрия, е потънало в средновековна атмосфера и натрапчиво спокойствие. Е, ако питате героя на Колин Фарел - Рей, от едноименния криминален трилър, това е най-скапаната дупка на света. Само че ние ви предлагаме не да се скриете там, както правят героите на филма, а да се насладите на красотите му. Ще затаите дъх по малките улички, пред кокетните къщи и живописни канали.
Казват, че най-подходящото време за посещение на Брюж е есента, но истината е, че близостта до Северно море я прави доста студена. От друга страна, и в най-горещите летни дни своенравният ситен белгийски дъжд ще ви разхлади поне два пъти в избрания ден.
Градчето може да бъде обиколено точно за един ден. Особено със съдействието на фламандците, които са любезни хора, макар че никак не обичат да говорят френски и английски. Затова и още на влизане в града сте провокирани от това, че ви посрещат с две табели - Брюж (Bruges) на френски и Брюхе (Brugge) на фламандски - език, чието звучене съчетава немската насеченост и френската напевност.
Брюж е град с около сто хиляди жители и няколко милиона туристи, чиято основна задача е да разгледат отблизо готическата архитектура. Намира са на около час разстояние с влак от Брюксел и на 27 км, или около 13 минути по релсите, от Северно море (и по-точно от град Остенде), което отделя Белгия от Острова.
На фасадите на малките, плътно прилепени тухлени къщички задължително ще видите четирицифрени надписи, обозначаващи годината на строежа – първите цифри почти навсякъде са 1 и 6... Брюж е безспорно градът на Дева Мария. Почти всяка улица разполага с малък барелеф на Девата, издигнат високо в ъгъла на някоя сграда.
Казват, че повечето европейски градове работят за бъдещето, а Брюж работи за миналото и печели добре от това. Местен анекдот гласи, че Брюж е изостанал в развитието си в продължение на няколко века и сега всички туристи намират това за особено вълнуващо. Всъщност цялата история се завърта около това, че от голям търговски център през XVI век Брюж буквално остава на сухо, защото каналът, който го свързвал с морето (откъдето произлиза и името му - Bryggja на старофламандски е пристанище), пресъхнал. През ХIХ век обаче го преоткриват английските писатели и художници от романтизма, които започват да се прехласват по западналия град. Така му правят добра услуга, изтърсвайки го от праха на забравата. Сега Брюж е част от световното наследство на ЮНЕСКО, а освен това развива усилна (за белгийските мащаби) футболна дейност – има цели два местни тима в белгийската „А” група.
Всичко, което се предлага на туристите, е концентрирано в историческия център. Той е опасан от пълноводни канали, минаващи под четири средновековни градски порти с вид на минизамъци. Всичко, което е на повече от 10 минути от площад „Маркт”, е пренебрегнато от съставителите на туристически карти и е запазена територия за живот на местните, които от своя страна не допускат „пришълци”.
Няколко са нещата, които задължително трябва да се посетят тук. „Белфорт”, величествената кула на централния площад „Маркт”, построена през 1320 г. Тя предлага чудна гледка от 366 метра височина към червени остри покриви и мътни канали. Задължителна спирка е и катедралата на Светата Дева, където е известната статуя на Мадоната с младенеца – единствената творба на Микеланджело, изнесена от Италия, докато той е още жив.
В базиликата на съседния до „Маркт” площад „Бург” може да чуете кратка литургия, в края на която католическият свещеник ви предлага да пипнете съсирената кръв на Исус, опакована в малка стъкленичка.
И разбира се, най-важното е да се качите на гондола, за да се почувствате наистина като във Венеция.