Архив

ЗОП остана за след изборите

Законът за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки ще продължи да се гледа от парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм след президентските и местни избори на 23 октомври т.г. Това стана въпреки уверенията на законотворци, че ще влезе на второ четене в пленарна зала в края на септември т.г.
Промяната на изключително важния нормативен акт не успя да предизвика вниманието на народните представители от водещата комисия, които не се събраха на заседание. Липсата на кворум не позволи на зам.-председателя й Валентин Николов да открие заседанието. Очакват се извънредни съвещания на комисията през следващите седмици, но и за тогава не е сигурно дали ще се събере необходимият брой народни представители. Това е второто поредно заседание, на което се проваля разглеждането на ЗИД на ЗОП на второ четене в икономическата комисия. Миналата седмица депутатите стигнаха едва до 11 параграф на промяната на този важен нормативен акт и останаха пак без необходимия кворум.
Същевременно с 90 гласа „за” народните представители решиха в периода от 12 до 21 октомври да не се провеждат пленарни заседания на Народното събрание заради предстоящите президентски и местни избори.
Дискусията по предложеното решение от председателя на парламента Цецка Цачева и зам.-председателя Анастас Анастасов бе оживена, в резултат на което 30 депутати от опозицията се обявиха „против” него, а един се въздържа.
Темпото, с което работят народните представители по ЗИД на ЗОП, показва, че поне до края на ноември той може да не излезе от икономическата комисия. А предстои промяна в него и за специалните поръчки.