Архив

Кражбите в железниците да се приравнят с терористичен акт

КТ „Подкрепа" отново настоя да се инкриминира кражбата от железниците като терористичен акт. Лидерът на синдиката д-р Константин Тренчев представи по време на пресконференция случай за откраднати парче релса и крепежни елементи за жп трасе. Крадецът бил хванат, а прокуратурата отказвала да се заеме със случая, защото откраднато било на стойност под… 200 лева. „И със 100 лева можеш да дерайлираш един влак с пътници и ще плачем доста дълго и самостоятелно”, коментира Тренчев и настоя посегателството върху железния път да бъде приравнено с терористичен акт.
Той припомни и за въп­роса на премиера за изчезналите вагони, като каза, че е препоръчал на министър-председателя да извика компетентните органи да му дадат справка.
Според лидера на КТ „Подкрепа”, ако ги е нямало синдикатите, отдавна да няма никакви железници. „Ако нещо е съхранено, се дължи именно на съпротивата на синдикатите, защото иначе в своите безумия политиците щяха да ги ликвидират", изтъкна той.
Тренчев е категоричен, че товарите са единственият начин БДЖ да печели. Той даде пример за това, че наш инвеститор използва в България румънски превозвач да вози стоката му на наша територия и повдигна въпроса за необходимостта от добри мениджъри. Според Росен Зарков от федерация „Транспортни работници” в мениджърския състав на железницата трябва да има железничари.
От КТ „Подкрепа” се обявиха и против опитите за приватизация на „Български пощи”. Според тях раздържавяването досега е довело само до съкращаване на работни места, незачитане на трудови права и в нередки случаи до ликвидация и изчезване на отрасли от българската икономика.
Според синдиката, ако „Български пощи” бъдат приватизирани, ще бъдат закрити много клонове и голяма част от населението ще бъде лишено от пощенски услуги. „Баба от село до Чирпан ще трябва да ходи в града да си вземе пенсията”, коментира Тренчев и каза, че това вече е прехвърляне на мярката. Стотици хиляди български граждани не са съгласни да останат без пощенски услуги.
Във връзка с предстоящите избори Тренчев алармира, че Избирателният кодекс в някои отношения противоречи на Лисабонския договор и че може да се очакват проблеми.
(Още на стр. 13.)