Архив

Финансират Варна с още един бюджет

Автор Марина Петрова

Финансиране по програмите на МОСВ и МРРБ предвижда за Варна над 200 млн. лева, колкото е годишният й бюджет. Това стана ясно по време на визитата край морето на премиера Бойко Борисов. В кв. „Аспарухово“ той преряза лентата на транс­­формираната пречиствателна станция в помпена, която изтласква отпадните води по нов тръбопровод, прекаран по дъното на Варненското езеро на дълбочина 21 метра и дължина над 2 км. Новите съоръжения са с капацитет за над 40 000 души до 2020 година. Сега в „Аспарухово“ и в съседния квартал „Галата“ живеят 28 000 жители. Инвестицията в размер на 6 184 553 евро е по програма ИСПА. „Вече е чисто и можете да се къпете във Варненското езеро“, увери присъстващите на откриването премиерът.
„За периода от 2002 до средата на 2009 г. разплатените средства по ИСПА са 350 млн. лева, а за по-малко от 2 години – над 800 млн. лева за строителство”, посочи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Според нея с удължаване на срока на меморандума за Варна на данъкоплатците са спестени над 120 млн. лева. МОСВ е с мащабен проект за подобряване на водоснабдителната мрежа в цяла Варна на обща стойност 50 млн.лева, като 38 млн.лева са от ЕС, а останалите – осигурени от правителството. По програма „Регионално развитие” са осигурени 10 млн. лева за техническа помощ по проекта.
Пред финализиране са 2 големи проекта на обща стойност 95 млн. лева. Половината от средствата ще бъдат за реконструкция и разширяване на пречиствателната станция в Златни пясъци и канализация с прилежащата местност Ален мак - което ще реши един голям екологичен проблем в курорта. Останалите пари са за изграждане на канализационна инфраструктура в местността Акациите и за допълнително пречистване на водата от фосфор.
Варна е с възможност за директно финансиране с 92 млн. лева за проекта за интегриран градски транспорт. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ход на това може да се даде след 15 ноември и да продължи в следващите 24 месеца. Проектът предвижда електронни светофари, електронни спирки, цялостна организация за облекчаване на трафика в движението през морската столица. Също по програмата на МРРБ започва строителството на онкоцентър за ранна диагностика, лечение и лъчетерапия в Университетска болница „Св. Марина“ на обща стойност 18 600 000 лева.
„Това, което правим, може да се види и да се пипне“, каза премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че докато съседни страни се чудят дали да фалират, или да банкрутират, държавата у нас налива милиони в пречиствателни станции, пътища и екология, при това в условията на криза.
С тържествен водосвет по време на визитата му във Варна бяха пуснати в експлоатация две пътни отсечки, рехабилитирани по ОПРР. Те са от Варна -Аксаково – по пътя за Добрич – 9,205 км и в посока Шумен – през Ветрино - Девня – 17,630 км. Повече от 10 години двете отсечки не са били ремонтирани, а движението по тях е много интензивно. Нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация осигуряват безопасността на пътуващите. В ремонтираните участъци са налети 60 хиляди тона асфалт, оправени са отвод­нителните съоръжения и са изградени над 6 хиляди метра облицовани канавки. Двете отсечки са включени в лот 7 и са от първия етап на ОП „Регионално развитие” 2007-2013. Общата стойност на проекта е близо 13 млн. лева, а изпълнител е варненската фирма „Инжстройинженеринг“.
Това е част от осъществяваната схема на ЕС за рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. Средствата за тях в общия им размер са 501 091 393 лева за цялата страна.