Архив

Обявихме Топ 50+ на строителите

Тази година Оскарите за строителство са по-ценни отвсякога. Защото за първи път класацията Топ 50+ в бранша се извършва по нова методика, включваща цели 12 критерия. Традиционно първенците получиха отличията на годишния бал по повод професионалния празник на строителя - Димитровден. Бляскавото събитие, което уважиха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, инж. Лазар Лазаров – председател на УС на АПИ, председателят на регионалната комисия в парламента инж. Любен Татарски, депутати, представители на големия бизнес, синдикатите, журналисти и приятели на КСБ, тази година бе в 5-звездния хотел „Шератон“.
За 2011 г. в годишната класация бяха включени 3749 фирми. От вписаните 4083 в ЦПРС не участваха само 334, вписани в пета група „Отделни видове СМР”. Класирането бе в четири категории, съгласно приоритета на групата строежи, посочена в ЦПРС. В първа група в състезанието участваха 2661 фирми, във втора – 271, в трета 498 и 319 в четвърта.
Носители на платинените награди за 2011 г. са: „Главболгарстрой” АД, „Трейс груп холд” АД, „Енемона” АД, „Геотехмин” ООД.
В първа група - „Строежи от високото строителство, прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения”, платинената награда отново е за „Главболгарстрой” АД. Златото тази година е за варненската „Планекс” ООД, среброто е за бургаската „Балкани ЛК” ЕООД. Бронзово отличие получава „МТГ- Делфин” АД.
Във втора категория, в която влизат „Строежи от транспортната инфраструктура”, платината взема за пореден път „Трейс груп холд” АД, златото тук тази година печели фирмата от Търговище „Пътинженеринг строй – Т” - ЕАД. Сребърната награда е за „Пътинженеринг” ЕООД Пловдив, а бронзовата за „Адвал” АД.
Най-високото отличие в трета група – „Строежи от енергийната инфраструктура”, тази година е за „Енемона” АД. Златната награда отива при „Старт инженеринг” АД, София. Среброто тук е за „Енергомонтаж – АЕК” АД, Козлодуй. Бронзът спечели „Сименс” ЕООД.  
В четвърта група – „Строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда, водеща фирма е „Геотехмин” ООД - тяхно е платиненото отличие. Златната награда в групата е за „Станилов” ЕООД. Сребърната е за „Райкомерс Конструкшън” АД, бронзовата – за „Понсстройинженеринг” ЕАД от Бургас.
„Имайте самочувствието на хора, които градят бъдещето на България. Днес е Димитровден. Нашият ден. Ние строихме и ще продължаваме да строим България. Заедно. Затова нека заедно днес да празнуваме. Пожелавам на вас и вашите семейства много здраве, късмет и много нови успехи във високоотговорната ви, благородна и обществено значима професия!”, каза в приветствието си домакинът на събитието – председателят на КСБ инж. Светослав Глосов.
Най-високият гост – министър Лиляна Павлова, обеща подкрепа на бранша с думите: „Изключителна чест за мен, като министър на регионалното развитие и благоустройство, е да поздравя всички вас с професионалния ви празник. През изминалата една година с общи усилия изградихме множество обекти и пътища. Всичко, което направихме, за мен е доказателство, че заедно можем да излезем от кризата. Обещавам подкрепа на бранша, за да вървим напред. Партньорството ни ще разкрие много нови перспективи пред всички нас”. Министър Павлова връчи платинените награди.
Пръв получи отличието за „Главболгарстрой” АД председателят на УС на фирмата Калин Пешов. Той благодари на близо 3000-те свои служители, които с труда си са извели фирмата на първо място. Специална благодарност към КСБ отправи Атанас Райков - генерален директор „Строителство“ на „Геотехмин” ЕООД. „Моите благодарности са за КСБ, заради тяхната работа и подкрепа за бранша, за МРРБ, за тяхната загриженост за развитието на отрасъла, признанието ми е и за хората, които със своя професионализъм и отдаденост на работата помогнаха днес да получим награда”, заяви той.
„Сгодни и изгодни договори за строителите, на възложителите - ум и да си плащат“, почти като в стих пожела Дичко Прокопиев от „Енемона” АД, носителят на платинена награда в категория „Строежи от енергийната инфраструктура”.
Главният изпълнителен директор на „Трейс груп холд” АД – Цветан Цонев, пък заяви: „Когато миналата година получихме за първи път наградата, бяхме много щастливи. Сега сме двойно по-щастливи, защото мога да кажа, че пътят към задържането на високите показатели е много по-труден”.
Всички гости на тържеството в „Шератон” бяха приятно изненадани от специална допълнителна награда. Златна звезда от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) получи почетният председател на КСБ Симеон Пешов.
„Почетният ни знак – златна звезда, е за специален принос в развитието на бранша, за развитието на инфраструктурата, за спортната зала, за строежите не само у нас, но и в чужбина. Тя е за високия професионализъм и приноса на г-н Пешов за установяването на ясни правила в бранша”, заяви председателят на КРИБ Огнян Донев.
„Не може човек да не се вълнува от добри думи, и аз се вълнувам сега. Но колеги и приятели, нека всичко, което бе казано за „Главболгарстрой”, да се чете за целия колектив на „Главболгарстрой”, нека всичко, което беше казано за Камарата, да се чете за всички, които работят за Камарата. Да си пожелаем работа и заслужени печалби”, заяви Пешов.
Класация 2011

Първа група

№    Строител    Седалище    Общ брой точки    Награда
1.    „Главболгарстрой” АД    София    58,91    Платинена
2.    „Планекс” ООД    Варна    52,23    Златна
3.    „Балкани ЛК” ЕООД    Бургас    51,16    Сребърна
4.    „МТГ-Делфин” АД    Варна    47,66    Бронзова

Втора група

№    Строител    Седалище    Общ брой точки    Награда
1.    „Трейс груп холд” АД    София    42,09    Платинена
2.    „Пътинженерингстрой – Т”    Търговище    41,53    Златна
3.    „Пътинженеринг” ЕООД    Пловдив    34,02    Сребърна
4.    „Адвал” АД    София    32,84    Бронзова

Трета група

№    Строител    Седалище    Общ брой точки    Награда
1.    „Енемона” АД    Козлодуй    42,92    Платинена
2.    „Старт инженеринг” АД    София    35,23    Златна
3.    „Енергомонтаж – АЕК” АД    Козлодуй    34,34    Сребърна
4.    „Сименс” ЕООД    София    33,88    Бронзова

Четвърта група

№    Строител    Седалище    Общ брой точки    Награда
1.    „Геотехмин” ООД    София     48,59    Платинена
2.    „Станилов” ЕООД    София    45,57    Златна
3.    „Райкомерс Конструкшън” АД    София    40,79    Сребърна
4.    „Понсстройинженеринг” ЕАД    Бургас    39,26    Бронзова

КРИТЕРИИТЕ
1.  НПП за последната финансова година - 15 т.
2.  ДМА за последната финансова година - 10 т.
3.  Средносписъчен персонал за последната финансова година - 10 т.
4.  Изменение на НПП (последна спрямо предходна година) - 10 т.
5.  Изменение на ДМА (последна спрямо предходна година) - 10 т.
6.  Рентабилност на продажбите за последната финансова година - 10 т.
7.  Обем СМР на заето лице за последната финансова година - 10 т.
8. Печалба след облагане за последната финансова година - 5 т.
9.  Данък печалба за последната финансова година - 5 т.
10. Средна работна заплата за последната финансова година - 5 т.
11. Рентабилност на собствения капитал за последната финансова година - 5 т.
12. Рентабилност на ДМА за последната финансова година - 5 т., както и при спазване условията на чл. 3, ал. 3, същият правилник класира на първите четири места във всяка група строителите, получили най-голям брой точки съгласно тежестта на отделните показатели.

Платина

Злато

Сребро

Бронз

Наградата на КРИБ