Архив

Подземните чудеса на базиликата „Света София“

До лятото на 2012 г. в столицата ще отвори врати археологически музей, простиращ се в подземията на базиликата „Св. София”. Музеят ще бъде организиран на няколко нива и ще достига до 6 м дълбочина. С този проект София ще кандидатства за включване в световното културно наследство на ЮНЕСКОКултурният обект ще включва в експозициите си древна мозаична настилка, 95 гробници с гробни съоръжения и артефакти от гробницата на Хонорий, открита до входа на базиликата. Внушителните находки са свидетелство за началото на строителството на християнски храмове в древността.
Проектът на музея се финансира по ОП „Регионално развитие” (ОПРР) и възлиза близо на 700
хил. лв. Управляващият орган на ОПРР одобри тръжната документация за ремонта и благоустрояването на архитек-турния обект. С парите министерствата на регионалното развитие и на културата планират и изграждането на модерна осветителна система, съобразена със специфичната конфигурация на съхранените, консервираните и експонираните археологически артефакти. В музея е предвидено монтирането на специфична вентилационна инсталация и изграждането на информационни табла. До църквата ще бъде поставен стъклен похлупак, през който минувачите ще могат да разглеждат древния некропол от времето на Римската империя.
Археологическите разкопки под храма разкриват гробниците на антична Сердика и останките от всичките четири църкви, съществували преди издигането на днешната „Св. София”. Важна част от експозицията на музея ще бъдат автентичните многоцветни мозайки под „Света София”, които се простират на площ от
70 кв. м. Създадени от древни майстори, те се отличават с неповторима красота и богата символика на елементите. Реставрацията на находките е прецизен и продължителен процес, който включва сложни технологични операции.
Недрата на базиликата крият началото на строителството на християнски храмове по нашите земи. Пак там е била заровена и олтарната мозайка, представляваща „Райската градина”, която се съхранява в Националния археологически музей в София. Сред находките под „Света София” са уникалните гробници на знатни жители на антична Сердика, придружени от оригинални стенописи. А гробницата на Хонорий, разположена до входа на базиликата и открита през 80-те, впечатлява с уникални стенописи, с изявени големи кръстове, преплетени с лозница - важен символ на ранното християнство.
В откриването и реставрацията на впечатляващото древно изкуство, погребано под старата църква, Столичната община е инвестирала 1,8 милиона лева за последните десетилетия. Идеята на местната администрация, на Културното и на Регионалното министерство е да се разкрият допълнителни тунели до другите находища на гробници в района. Планира се изграждащият се в момента музей да бъде разширен още с 500 кв. м, като бъде изградена връзка между гробницата на Хонорий и музея под „Св. София”.
Базиликата „Св. София”, приела името на Божията Премъдрост, е най-древният паметник на Балканите, на ранната християнска епоха. Столицата ни получава името си от храма, превърнал се в символ на вечността на града. Тя е била най-високата сграда в София до Освобождението на България. Днес църквата е една от най-значимите архитектурни ценности, запазени от ранното християнство в Югоизточна Европа, която има световно значение.Бойко Борисов,
министър-председател на България:

Вътре е уникална красота. Няма държава в света, която да разполага с такива археологически разкопки. С гробници на по 2100 години ще останем завинаги в историята. Това е богатство, което ще продължим да финансираме.

Вежди Рашидов, министър на културата:
Мястото е уникално. Единственият му аналог е Парижката св. Богородица и Ватиканът. Това е едно чудо. Това е само първият етап от мащабния проект. Ние стоим върху много древен град, върху стари паметници на културата, които продължават чак до Народното събрание.

Йорданка Фандъкова,
кмет на Столичната община:

София кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г., но истината е, че градът е европейска столица от много векове. Всичко, което ние разкриваме на територията на целия град, доказва именно това.Част от мащабните проекти по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма”, с бенефициент Министерството на културата:

„Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите, гр. Стара Загора”, стойност на договора над 2,360 млн. лв.
„Възстановяване и социализация на НИАР „Плиска”, стойност на договора над 1,260 млн. лв.
„Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на раннохристиянска базилика „Червената църква” край гр. Перущица” за над 2,3 млн. лв.
„Възстановяване на сградата на „Кръстатата казарма” (етнографска експозиция) и изграждане на прилежаща инфраструктура, гр. Видин” на стойност над 1,5 млн. лв.
„Възстановяване и социализация на римска крепост „Сексагинта Приста” на стойност над 1,290 млн. лв.
„Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в гр. Велико Търново” със стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ над 4,830 млн. лв.