Архив

Президентът е Росен ПлевнелиевНовият президент на България е Росен Плевнелиев. За да се кандидатира за държавен глава, той подаде оставка като министър на регионалното развитие и благоустройството. За него гласуваха над 52 на сто от избирателите и така той получи с около 5% повече от бюлетините на своя опонент от БСП – Ивайло Калфин. Официално Плевнелиев ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г.
Самоопределилият се по време на предизборната кампания като президент на регионалното развитие и пътищата, Плевнелиев се обърна в изборната нощ от Зала 6 на НДК към избирателите с думите: „Хората гласуваха, за да назначат политиците, които ще им свършат работа. Това се случи днес”. Президентската двойка Росен Плевнелиев – Маргарита Попова даде заявка, че „Дондуков” 2 ще бъде активна институция, където ще се случи дебатът за българските приоритети и решенията по тях. Бъдещият държавен глава беше категоричен, че предстоят реформи в дневния ред на президентството, в системата на правораздаване, пенсионната и здравната система. „Ще работим за по-ефективна икономика, за електронно правителство, за по-добрата бизнес среда - конкретни, ясни, измерими показатели как всяка година България ще може да подобрява начина, по който се прави бизнес в нея”, обясни още новият държавен глава. Правомощията, които ще делегира на вицепрезидента Маргарита Попова, ще бъдат помилването, даването на гражданство и даването на убежище. По думите му за институция № 1 няма по-важна цел от стартирането на мащабни програми, така че никой повече да не може да спре кранчето на страната ни, защото според Плевнелиев, ако искаме фабрики, инвестиции, работни места - на нас ни трябва
свързаност във всичките нейни аспекти.
Още една задача за институцията е изработването на национален план „България 2020”. Това ще бъде програма за развитие на държавата и следващите й цели.
Ден по-късно Росен Плевнелиев съобщи, че ще вземе част от бившия си екип от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в президентството. Заместник-министър Екатерина Захариева, която отговаряше за концесиите, търговските дружества, държавните предприятия и жилищната политика, ще се премести на „Дондуков” 2 заедно с PR-а на Плевнелиев - Мария Иванова, и парламентарния секретар на МРРБ Павел Атанасов.
Въпреки обещанието си да се кандидатира за следващите президентски избори през 2016 г., премиерът Бойко Борисов започна своята реч в изборната нощ, като заяви, че това няма да се случи. „Толкова съм се уморил вече, а имаме да довършим много работа, заслужавам да си почина, ако ми остане време, в края на живота”, мотивира промяната на решението си той.
Борисов честити победата на Плевнелиев и Попова и за да опровергае твърденията на опозицията, че ще се опитва да оказва влияние в президентството, подчерта, че оттук нататък ще се среща с тях само когато държавният протокол го изисква. Той обърна внимание и на факта, че масово в европейските страни изборите са загубени от управляващите партии за разлика от резултатите на ГЕРБ на вота две в едно.
Премиерът не пропусна да коментира и обвиненията на левицата за липса на свобода на словото в България заради провеждането на изборите. Според него подобни твърдения са пряка обида към председателя на Еврокомисията Мануел Барозу, европейските комисари, „Сикрет сървис” и всички, които са заявили, че страната ни не е „слабият ученик” на Европа, защото усвоява еврофондовете с пъти по-добре от други държави. „Аз не мога да си представя що за наглост е това при  такава съкрушителна загуба. Не искам да си помисля, ако на половината на това бяхме загубили, какво щеше да ни се случи. При такава съкрушителна загуба дори да не искаш
да поздравиш победителите – това е лошо възпитание”, допълни Борисов. След това с ирония разказа как е останал с впечатление, че неговата партия е загубила, докато е слушал изявлението на лидера на социалистите Сергей Станишев.
„Бях вкъщи и веднага отидох до офиса да питам защо падаме. Аз разбрах, че БСП са победили. Така се изказваше Станишев и си казах, че трябва да видя къде сме загубили за толкова кратко време. Поздравявам ги за победата”, лаконичен беше премиерът.
Бъдещият държавен глава

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършил е изчислителна техника в Техническия университет - София. През 1990 г. основава и управлява фирмата „Ирис Интернешънъл” АД, а през 1994 - „ЛинБългария” OOД. Четири години по-късно създава „Линднер Ирис Имобилиен” OOД. На следващата година основава и управлява „Бизнес парк София” EOOД. Преди 10 години учредява „Линднер България” ООД, а две години по-късно основава и управлява „Резиденшъл Парк София” OOД. След това създава и фирмата „Линднер Имобилен Мениджмънт” OOД.
От 2007 г. е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На следващата година става член на Борда на директорите на Американската търговска камара. През 2008 г. става и член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.
Преди две години той зае поста на министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. На 4 септември 2011 г. се кандидатира за президент на Република България и подаде оставка като министър. На 30 октомври 2011 г. беше избран за президент на България. Владее немски и английски език. Семеен е, има 3 синове. Плевнелиев признава, че е учил за ролята на президент от книгите на Конрад Аденауер, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън.