Архив

Холандци строят въртящ се небостъргач в Сърбия

Холандската фирма Vital Estates планира да построи в квартал „Нови Белград” в сръбската столица въртяща се сграда на 80 етажа, ако получи разрешение от столичните власти.
Фирмата е представила проекта тази седмица в Клуба на бизнесмените в община Нови Белград, на която е подписано и споразумение за сътрудничество между нея и общината.
Според проекта площта на всеки етаж на бъдещата сграда ще бъде около 1200 кв. м, а за въртенето ще се използва енергията на вятъра и слънцето.
Всеки етаж на небостъргача ще се върти около централна ос, така че във всеки миг сградата ще изглежда различно.
По думите на Зоран Лукич, представител на Vital Estates, такава „въртяща се кула” още не съществува никъде в Европа и тя може да стане нов символ на Белград и Сърбия. Небостъргачът ще бъде подходящ за хотели, офиси и жилища.
В случай че градът и община Нови Белград проявят интерес за строителство на обекта, което ще се финансира изключително от компанията, в Белград ще пристигне идейният автор на проекта, световноизвестният архитект Дейвид Фишър, проектирал въртящ се небостъргач в Дубай, заявии Лукич.
Той обясни, че бетонът, с който ще се строи сградата, е от ново поколение и е шест пъти по-лек от стандартния. Материалът позволява пълна енергийна независимост на сградата, тъй като помещенията, изградени от него, имат възможност за иновативно затопляне и охлаждане, при което се пести до 70% енергия.
Базираната в Амстердам Vital Estates е съставна част от швейцарския инвестиционен фонд Vital Source и е световен авторитет в областта на иновативното строителство.
В момента в Бразилия се строи подобен небостъргач на 220 етажа (най-високата сграда на американския континент), който трябва да бъде завършен преди Световното първенство по футбол през 2014 година.