Архив

Надяваме се на 15% повече европари след 2014 г.

С поне 15% повече евросредства през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. очаква министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Това обяви самият той в дискусия по тема „За еврофондовете – с разбиране и отговорност”.
Това означава, че България се надява на близо 1,2 млрд. евро повече в сравнение със средствата, отпуснати за периода 2007-2013 г.
Европейските пари сами по себе си не са „панацея“, но са ужасно важни, отбелязва Дончев. Той посочи, че към 2010 г. eвросредствата са половината от инвестиционния ресурс на страната.
„Всяка втора стотинка, която е вложена в строителството, е с произход на средствата от ЕС”, каза министърът и добави, че тази година очаква над 60% от инвестициите да са европейски средства.
Според Томислав Дончев важно е колко средства сме усвоили, но по-важното е дали с похарчените пари е сторено нещо добро и полезно. По думите му, за да са смислено и качествено похарчени европейските пари, от тях трябва да има ефект и той да се измерва в „по-високо качество на живот, по-високи доходи, повече възможности за бизнес, повече инвестиции, повече спасен човешки живот, по-бързо време за придвижване”.
Преди две седмици еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан заяви в София, че преговорите със страните членки за парите за следващия програмен период ще са много тежки заради кризата. Ако България не докаже, че може да усвоява парите, ще получи съвсем малко над договорените за този период 7 млрд. евро, посочи тогава Хан. Премиерът Бойко Борисов пък съобщи, че „ние искаме 14 млрд. евро, те ни дават 8”.