Архив

Правят зелена вълна по „Симеоновско шосе“

Намериха начин, който да сложи край на сутрешните „тапи” по столичния булевард „Симеоновско шосе”. Всяка сутрин точно в 8 ч ще бъдат изключвани всички светофари в участъка от Околовръстния път до Семинарията. На кръстовищата ще бъдат поставени регулировчици, които в продължение на един час - до 9 ч, ще осигуряват своеобразна зелена вълна за отиващите на работа. Акцията на столичния КАТ ще бъде всекидневна в този пиков час, когато по „Симеоновско шосе” се образуват огромни колони от коли, а движението едва пъпли.
Очаква се след намесата на пътните полицаи времето за изминаването на този пътен участък да бъде съкратено поне три пъти.
Типичната система „зелена вълна” е поредица от светофари, които работят в координация и осигуряват зелен сигнал за автомобилите, без да им се налага да изчакват и спират. В София едва на 15 възлови места има изградена такава система.
Новият шеф на КАТ – София, Богдан Милчев наложи една нова практика за зелена вълна не със светофари, а с регулировчици, която е заимствана от някои европейски столици.
За пръв път зелена вълна от катаджии бе направена в края на лятото. Тогава колите от тунела в „Люлин” до хотел „Шератон” изминаха разстоянието за 4 минути. После това бе повторено многократно и в кв. „Младост”.