Архив

Консултантът за АЕЦ „Белене“ ще е готов до края на ноември

Консултантът за строежа на АЕЦ „Белене” - британската банка HSBC, ще бъде готова с окончателната си оценка на проекта до края на месеца, съобщи руското издание „Комерсант”, позовавайки се на свои източници в София.
Според руската страна консултантът има четири сценария за бъдещето на проекта.
Банката вече била на финалния етап от изготвянето на икономическия анализ на проекта, направена била оценка на потенциалния пазар на тока от АЕЦ, както и разчети за цената на ядрения проект, допълва изданието.
Договорът между Българския енергиен холдинг и банката HSBC бе сключен през април тази година. Неговата стойност е 2 млн. евро, срещу които консултантът трябва да каже изгодна ли е за страната бъдещата централа, колко ще струва и къде ще се продава произведената електроенергия. В допълнение консултантът ще получи бонус от 0,95% от определената от него цена на проекта, но в зависимост от изпълнението му и от това дали е привлякъл нови инвеститори.
В края на тази година „Атомстройекспорт” очаква да се направи стрес тест на бъдещия ядрен проект, независимо че не влиза в изискванията на ЕК според новите критерии за сигурност на ядрената енергетиката, каза миналата седмица вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян. Той очаква до Коледа да бъде получено и разрешителното за изграждането на централата от Агенцията за ядрено регулиране. Този лиценз, чието издаване се обсъжда повече от две години, окончателно ще легитимира проекта и строителят на централата може да започне да излива бетона на подготвената площадка край Белене.