Архив

Само 300 млн. лв. от приватизация през 2012 г.

В бюджетната прогноза за приходите от приватизация за следващата година са заложени около 300 млн. лв. Сумата е доста по-малко от предвидените за настоящата година 450 млн. лв., от които досега са изпълнени около половината, и то основно от продажбата на „Булгартабак холдинг” за 100,1 млн. евро. Това означава, че за 2012 г. се залагат с 33,3% по-малко приватизационни приходи.
Дянков коментира, че е оптимист за изпълнението на приватизационния план за тази година.
„До този срок се надявам за поне две от трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) да се осъществи приватизацията чрез фондовата борса”, заяви министърът.
По предварителни разчети най-близо до приватизация са остатъчните държавни дялове на двете компании на ЕВН в Югоизточна България. Засега се спрягат цени между 70 и 150 млн. лв. за един миноритарен дял.
Приходите от приватизация за следващата година се очакват от някои от дружествата, извадени наскоро от забранителния списък, сред които беше АДИС.
Шефът на АП Емил Караниколов пък заяви, че се очаква стартът на приватизационните процедури за строителното „Техноекспортстрой”, за ВЗМ-Сопот и „БДЖ Товарни превози”. Само от железничарското дружество се очаква да постъпят над 300 млн. лв.