Архив

Дефицит от 1,3% и над 73% увеличение на европарите

С няколко ясни числа и доста неясни срокове влезе за обсъждане в Народното събрание бюджет 2012.
В крайния му вариант засега заложеният дефицит е 1,3%, като според финансовия министър Симеон Дянков това е своеобразен буфер срещу надвисналата криза в еврозоната. Надеждите са този дефицит да не надхвърли 2%. В цифрово изражение той е около 1,1 млрд. лв. и е близо 2 пъти по-нисък от заложения за тази година.
За да се осъществят плановете на финансовия министър, се предвижда сериозно увеличение на парите от европейските програми – с над 73%. Това също е представено като буфер срещу кризата. Общо през 2012 г. правителството залага да изхарчи 5,5 млрд. лв. от еврофондовете, което означава, че трябва да разплаща по 450 млн. лв. всеки месец. За последните четири години са усвоени едва 2,3 млрд. евро.
С увеличението на европейските пари, към което се прибавят и заложените 1 млрд. лв. повече от данъчни приходи (спрямо 2011 г.), правителството ще компенсира евентуалното вдигане на майчинските с 30 лв., пенсиите, прага на бедността от 211 на 236 лв. и минималната работна заплата с 20 лв. от 270 на 290 лв. Последната ще бъде увеличена от май догодина, но кога ще се вдигнат майчинските и пенсиите, все още не е ясно.
Общо за пенсиите на 2,2 млн. пенсионери са предвидени 7,3 млрд. лв. Средствата са с 250 млн. лв. повече от тази година, като в същото време се очаква пенсионерите да намалеят с около 4000 души.
От 2012 г. жените ще се пенсионират при трудов стаж от 34 г.4 мес., а мъжете – 37 г. 4 мес. Бонусът за всяка прослужена година пък става съответно 3 и 4%. Така общият брой пенсионери се очертава да бъде 2,195 млн. Около 1,2 млн. пенсионери получават до 200 лв. Максималната пенсия остава без промяна и ще бъде 700 лв. Максималният осигурителен доход също остава 2000 лв.
Недостигът в НОИ се изчислява на около 2 млрд. лв. и ще бъде покрит от държавния бюджет, каза социалният министър.
Известни промени има и при други социални плащания. 20-те заплати при пенсиониране на военни и полицаи ще продължат да се раздават, но ще останат само за редовите униформени. В силовите ведомства стажът за пенсиониране ще се вдигне от сегашните 25 на 27 години. За военните служители и за общата администрация на МВР заплатите ще са само 10. В ДАНС при пенсиониране ще има 15 работни заплати.
Предложението за орязването на заплатите и вдигането на пенсионната възраст в част от силовите ведомства предизвика яростната съпротива на трима ресорни министри - военния Аню Ангелов, правосъдния Маргарита Попова и и.д. МВР шеф Веселин Вучков. И тримата са изразили становище, че предложението не е обсъждано с тях и премахването на част от социалните придобивки на работещите в тези ведомства ще предизвика сътресение в отделните системи.
Според Дянков това предложение е излязло от Тристранния съвет, който е единственият национално представителен съвет за синдикати и работодатели, подкрепили го и от КНСБ. Според него много трудно е да се обясни защо всички държавни администратори, примерно финансисти, имат до 10 работни заплати, а охраната на съдилищата, ДАНС и т.н. имат 20.
Правителството няма да отстъпи пред БАН и в бюджета за догодина за тях ще има 54 млн. лв., а през 2013 г. предстои ново орязване на тази субсидия, каза вицепремиерът.
Фискалният резерв ще остане на сегашната си стойност от 4,5 млрд. лв., въпреки че в първоначалния вариант беше предвидено той да падне до 3 млрд. лв. Това се прави с цел правителството да има достатъчен резерв за предстоящото плащане по дълга през януари 2013 г. от 1,8 млрд. евро по еврооблигациите, емитирани по времето на финансовия министър Милен Велчев.
Исканията средствата за личните лекари в бюджета на НЗОК да не се намалят и да се осигурят повече пари за спешната помощ в бюджета на Здравното министерство в крайна сметка се увенчаха с успех. Парите за спешна помощ ще са с 10 млн. лева повече, което обаче няма да е достатъчно, тъй като исканията в системата бяха за поне 20 млн. лева отгоре.

През 2012 г. данъците няма да се различават драстично

Данъците според бюд­жет 2012 няма да се различават драстично от ставките за тази година, но все пак финансовият министър успя да прокара всичките си идеи.
Макар да направи крачка назад, Симеон Дянков заложи акциз на природния газ, който ще бъде въведен от средата на следващата година. Одобрените от кабинета поправки в закона за акцизите и данъчните складове предвиждат акциз от 0,85 лв. за гигаджаул, когато газът се използва за моторно гориво, и 0,10 лв. за един гигаджаул при ползване за битови нужди, съобщи Дянков. По думите му това ще повиши крайните цени съответно с 1 ст. и 0,4 ст. за литър. Ефектът за бюджета се оценява на около 10 млн. лв. приходи
Ходът с акциза върху природния газ бе обяснен с някои отстъпки по отношение на данъците за физическите лица, които трябва да се компенсират. Според последните промени на данъчните закони за данъци вече няма да се плащат стотинки, а те ще се закръгляват до 1 лев в полза на гражданите. Това ще струва на бюджета около 4 млн. лв., но ще улесни данъкоплатците.
Работещите по трудов договор вече няма да са задължени да подават данъчни декларации, предвижда друга промяна в Закона за облагане на доходите на физическите лица. Тази мярка ще засегне около 300 – 350 хил. трудещи се, показват данните на Финансовото министерство.
От 1 януари се намалява акцизът на производителите на бира в малки пивоварни според друга планирана поправка в Закона за акциза и данъчните складове. Това означава, че между 4 и 6 млн. лв. ще останат у производителите, каза финансовият министър. За сметка на това от 2012 г. всички хотелиери, а не само туроператорите, ще плащат 9% ДДС според промени в Закона за ДДС.
Предстои промяна и в управлението на Сребърния фонд, съобщи още Дянков. По думите му има готов проект, който предвижда парите за втора пенсия да се инвестират в различни финансови инструменти, включително да се търгуват и на Българската фондова борса.