Архив

ЕК оценява проекта за столичния завод за отпадъци

Министерството на околната среда и водите изпрати в Европейската комисия (ЕК) апликационната форма на проекта за завода за механично-биологично третиране на отпадъците от Столичната община. Очакванията са до края на 2011 г. Брюксел да даде зелена светлина и на строителството на втория етап от мащабния проект.
Изграждането на завода се оценява на 200 млн. лв. Съоръжението ще осигурява оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия и ще оползотворява биоразградимите отпадъци. Предвижданията са системата да използва високоенергийната фракция от боклука за производство на зелена енергия. Заводът ще произвежда икономически изгодното RDF гориво, което според анализи ще спести на софиянци около 150 млн. лв. за 20 години. С оползотворяването на 3/4 от отпадъците на София животът на депото в столицата ще бъде удължен двойно.
Изграждането на цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата е на стойност 360 млн. лв. Това е най-големият проект по ОП „Околна среда” в страната.