Архив

Смолян – от магията на миналото към амбициите за бъдещето

Свързваме община Смолян с няколко неща, които са даденост още от далечното минало. Това е град на родопските традиции, които и до днес се пазят и придават особен чар на местните хора. Гостоприемството, народните песни и архитектурата са перлите в тази пъстра мозайка.
От белите писти в Пампорово до поречието на река Черна въздухът е чист, а тишината – вълшебна. За уникалната природа в полите на планината има изписани разкази, стихотворения и пътеписи.
В тази магическа обстановка днес живеят малко над 30 хил. души. Всички те усещат, че градът има голям потенциал, който до момента не е бил разкрит. Имат мотивацията и мечтаят за бъдещето и силните строители, които да го претворят.
През последното десетилетие в икономически и благоустройствен план за региона имаше няколко положителни сигнала. През 2003 г. бе изградена нова главна улица, построени бяха и няколко хотела, заведения и жилищни комплекси. По европейските програми обаче Смолян не работи ефективно. Успехите се ограничават с един-два мащабни проекта като този за водния цикъл на града. Малко се разчита и на инвестиции. Шумно рекламираният проект „Супер Перелик” е на стойност 400 млн. евро и предвижда изграждането на 217 км писти за 27 000 скиори, 1500 оръдия за сняг, паркинг със 7740 места, тематични паркове за 4400 посетители. Намеренията стигат и до изграждане на летище, както и на 100-километров трилентов път до Пловдив. Проектът е потънал в съдебни битки и към момента е по-скоро блян, отколкото реалност. В същото време на Смолян бе присъден дългосрочен кредитен рейтинг „А” с положителна перспектива.
Видно е, че в съвременния индустриален и комерсиален свят регионът изпитва и големи трудности. Традиционните проблеми като безработицата и слабата икономика отдавна са покорили тази част от Родопите. Някога силни отрасли са почти погубени и единствено туризмът някак крепи положението.
Регионът обаче има своите силни строители, които могат да променят статуквото. Областното представителство на Камарата на строителите в България, начело с инж. Албен Родопманов, вече има своя нов офис и нова енергия за работа. Голяма част от местните фирми са добре познати в цялата страна. Майсторството на „Виастройинженеринг” и „Дюлгер” е намерило израз в много знакови сгради и хубави пътища из цяла България. В Смолян обаче в момента строителство почти няма.
Надеждите на бранша са свързани с човека, прерязал лентата на новия офис. Това е кметът Николай Мелемов, с когото строителите отдавна поддържат добри контакти. Днес всички споделят тезата, че на местните обекти трябва да работят местни фирми.
Приоритетите са няколко - подобряване на пътната мрежа, създаване на условия за инвеститорите, повече работни места и развлечения за младите. Всичко това минава през качествено и бързо усвояване на европейските фондове. Именно тук новият кмет разчита на професионализма и експертната помощ от хората в ОП на КСБ в Смолян.
Времето ще покаже дали кметът и строителите ще успеят в своята кауза. Предпоставките за положителни резултати са безспорни. Остава работата...

Кметът Николай Мелемов:

На местните обекти трябва да работят местни фирми

Обещавам честни процедури и прозрачен диалог със строителите

Николай Мелемов е роден на 10 юни 1963 г. От 1979 до 1981 г. е ученик в ПГ „Васил Левски” в Смолян, а от 1983 до 1988 г. учи ветеринарна медицина в украинския град Харков. През 1998 г. завършва Академията на МВР – София, Факултет по национална сигурност.
Професионалната си кариера започва като ветеринарен лекар в Смолян.
От 1993 до 1997 г. е организатор на транспорта в Балканбанк. От 1999 г. в продължение на десет години заема длъжността управител във фирма „Дермакс” ООД - Смолян, а от 2009 г. до избирането си за кмет е народен представител в 41-вото НС.

Г-н Мелемов, най-напред искаме да ви честитим новата длъжност. Как се чувствате като кмет на Смолян?
Натоварен съм с голяма отговорност, защото градът се надява на промяна. Хората искат да се случват хубави неща в нашия град. Чувствам се задължен пред гражданите и пред бъдещето на Смолян, защото ние поехме ангажименти и трябва да ги изпълним.

Споменахте за отговорността, още повече в тежкото време на криза. Със сигурност предстои много работа. Кои са най-належащите задачи пред вас?
Честно казано, не знаем откъде да започнем. Преди всичко обаче трябва да променим коренно живота вътре в общината. Направо казвам – тя е в нокаут. Имахме големи притеснения за финансовото й състояние и сега, след като видяхме как стоят нещата, се оказа, че е точно така.
Бързо трябва да намалим „течовете”, за да се намалят разходите. Освен голямото харчене има много нерегламентирани и нелогични неща, които са се случвали. Смятам, че и администрацията трябва да се оптимизира, защото е прекалено раздута в момента. При всички положения ще действаме по чисто практически съображения. Всеки трябва да идва мотивиран на работа и да дава всичко от себе си. В момент на трудност, като този сега, е необходима пълна мобилизация.
В какви посоки са проблемите? Имате ли задължения към строителите?
Постоянно на вратата чукат хора с фактури и непогасени задължения. И то не само от тази или миналата година, а от доста по-рано. Сега трябва да ги плащаме. Запознаваме се детайлно със състоянието на бюджета ни и паралелно с това се опитваме да изчистваме сметките. Все още не мога да се ангажирам с числа. Сключвани са много договори без финансово обезпечение. Отсега нататък нещата ще се променят. Когато аз подпиша договор, това ще означава, че парите са осигурени и фирмите имат стабилност. Иначе заблуждаваме бизнеса, заблуждаваме и гражданите. Ако има задължения към строителите, нека бъдат спокойни, че ще ги изчистим максимално скоро.

Какви са вашите взаимоотношения с бранша? Първата лента, която прерязахте като кмет, беше лентата на офиса на Областното представителство на КСБ в Смолян. Как ще работите заедно през следващите четири години?
Най-напред искам да кажа, че за мен основен приоритет е работата с всички браншови организации. Ще използвам тяхната експертност и техните ресурси. Камарата на строителите в България ще ни е безкрайно полезна. От друга страна, се надявам те също да бъдат достатъчно ангажирани и съпричастни към общите ни каузи.
Иначе със строителите в Смолян отдавна сме приятели и съмишленици. Открихме офиса на областното представителство на КСБ и обещах, че ще го посещавам често. Но не да пия кафе там, а да работим. Обещах им заедно да преследваме няколко цели.
Първата е прозрачност в общината и честни търгове по обществените поръчки. Също така заедно подкрепяме идеята, че местните обекти трябва да бъдат изграждани от местни фирми. Смолянските строители са доказали своите възможности и ние докрай ще стоим зад този силен отрасъл за региона.

Така ще запазите заетостта на строителните работници... Как ще се борите с липсата на работа за младите?
Безработицата в нашия регион открай време е сред основните проблеми. Голяма част от работоспособното население е именно в строителния бранш. В тази криза много хора останаха без работа. Именно заради това ще стоим зад нашите фирми и ще им помагаме с каквото можем.
А за безработицата има една панацея – повече инвестиции и създаване на работеща икономика.

Сформирахте ли вече екипа си? Кои хора ще отговарят за строителството?
Исках хората, които назначаваме, не само да са професионалисти, а да имат душа и сърце. Заплащането в общината не е голямо, но трябва да имаш хъс да работиш за другите. Засега имам двама заместници – Марин Захариев, чийто ресор ще бъдат европейските фондове, правното образование и културата, и арх. Георги Даскалов, който ще отговаря за строителството. Главен архитект засега ще бъде Мирослава Шараманова. Тя е наша съгражданка и смятам, че ще се справи.
От какви големи проекти се нуждае в момента вашата община – екологични, инфраструктурни или социални?
Отговорът е един – нуждаем се от всичко. Истината е, че има много започнати неща в миналото, които по една или друга причина не са довършени. В това число влизат проектите за околовръстен път на Смолян и благоустрояването на крайните квартали.

Ще успеете ли да използвате ресурса на оперативните програми, за да ги доведете до край?
Надали ще може да отделим кой знае колко средства от общинския бюджет. Естествено е, че ще разчитаме на европейските програми, за да може да правим нещо в тази община. Ще ми се, когато се кандидатства по проекти, те да бъдат по-практически настроени – да създават работни места и добавена стойност.

Къде виждате най-големия потенциал на региона? Всички знаем какви туристически условия предлага Смолян.
Туризмът винаги е бил водещ отрасъл при нас, но ние не може и не трябва да разчитаме само на него. Срещнахме се с новия кмет на Чепеларе Тодор Бозуков. Обещахме си заедно да направим всичко за курортен комплекс Пампорово. Говорил съм и с министъра на финансите Симеон Дянков да направим стъпки община Смолян да бъде допустим бенефициент по Програмата за развитие на селските райони. Това е голям и достъпен ресурс, който в момента не можем да усвоим.

Община Смолян има всички условия и предпоставки да прави успешен бизнес с южната ни съседка Гърция. Вярно е, че тя в момента изпитва затруднения, но все пак има ли как този контакт да донесе позитиви на региона?
Абсолютно. На този етап приоритет номер едно пред нас е отварянето на пътя Рудозем – Ксанти. Имаме подкрепата на премиера Бойко Борисов. Ако това стане факт, положителният ефект върху бизнеса и туризма ще бъде осезаем и моментален.

На какъв етап е този проект?
Доколкото знам, в момента върви проектирането. Има все още какво да се направи и от гръцка, и от българска страна. Дано обаче да бъде изграден час по-скоро.

Да поговорим и за екология. Водният цикъл на Смолян е голям и важен проект...
Наистина е такъв. Въп­росът обаче е да бъде пълноценен. Хубаво е, че наред с него успяхме да преасфалтираме някои улици. Имам всички предпоставки да смятам, че занапред ще работим още по-добре с Министерството на околната среда и водите.

Мислите ли, че държавата трябва да гледа на Смолян малко по-приоритетно? Чувствате ли се пренебрегнати?
За съжаление, точно така се чувстваме. В цяла Европа планинските райони са обект на специални грижи, протекции и подкрепа. Всички мои съграждани се чувстват малко позабравени. Но ние може да променим това. Вече водих разговори в такава посока с новия президент Росен Плевнелиев и с премиера Борисов. Всички обещават, че ще ни помогнат. Разчитам много на тях.

Как оценявате административния капацитет, който притежава общината. За да разчитате на парите от Европа, първото условие е да подавате качествени проекти. Мислите ли да използвате експерти от КСБ?
Това е задължително. Експертите от Камарата ще бъдат гарант, че нещата са ясни и подредени, проектите – качествени и необходими, а процедурите – прозрачни и честни. И това се отнася не само за строителния бранш. Аз искам да привличам специалисти от всички области, защото те най-добре знаят своите проблеми и нужди. Нямам притеснения за административния капацитет, който притежаваме. Въпросът е усилията да бъдат насочвани там, където имаме най-голяма нужда от проекти.

Какви инвестиции са необходими, за да може регионът да има по-силна икономика? Каква среда ще създадете за инвеститорите с идеи?
За да има активен живот в региона, е важно да задържим младежите. Трябва да им осигурим работа, перспектива и развлечения. Те обичат града, но трябва да им създадем причина да не го напускат.
Ще търсим всякакви инвеститори. В мое лице те ще срещнат приятел, който е готов на всичко, за да им помогне. С хляб и сол ще ги посрещаме. Ако трябва, ще им даваме общински имоти без пари, само и само да осигурят работни места. Но трябва да поемат конкретни ангажименти. Бизнесът иска отношение и условия за спокойна работа.

Всеки кмет получава вестник „Строител”. Какво ще очаквате от него?
Умея да се вслушвам в професионалното мнение. Вашият вестник предлага точно това и аз гледам на него като на най-прекия посредник между общината и бранша. Във всеки регион има проблеми. Надявам се на обективно отношение към Смолян и оставам насреща за всякакви въпроси.