Архив

Нова данъчна система заработва в цяла София от март догодина

Автор:Розалия Банкова

Новата програма за работа в данъчните служби ще бъде внедрена навсякъде в София от 1 март, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на етапа на внедряване на нововъведението. Системата вече работи в осем данъчни администрации от средата на 2011 г., като до края на годината предстои въвеждането в още четири и до края на февруари – в останалите десет.

Новата информационна система е получена от общината безвъзмездно от Министерството на финансите. Инвестицията за нея е в размер на 290 хил. лв. и самата община няма никакво финансово участие. Старата система, която е била интегрирана през 1998 г., ще бъде подменена в 40 общини до края на 2012 г. Удобствата на новата система се състоят най-вече в значително по-краткото време, необходимо за обслужване на клиента и улесняването на услугата като цяло. „Старата система създава много неудобства, хората, гражданите, които са дошли да си платят данъците и таксите – пари, с които ние работим, бяха в изключително затруднено положение”, каза Фандъкова.

През лятото на следващата година ще бъде направена и втората стъпка от кампанията – свързване на всички данъчни системи, което още повече ще опрости работата на службите. Друго въведение, което се предвижда в програмата, е замяната на ЕГН-то с оперативен номер, който ще е индивидуален за всеки, но няма да бъде част от личните данни.

Надяваме се с новата информационна система на данъчните служби в София да можем да разширим обхвата и лека-полека да потърсим и нашите по-малки длъжници, за да можем да повишим събираемостта вече на всички нива. Това заяви Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община по направление „Финанси и стопанска дейност“. По думите му резултатите по отношение на събираемостта са изключително добри през тази година, особено на такса смет.