Архив

Английски автошик, съчетан с швейцарска прецизност

Автор Асен Начев

Тази година четирикратният световен рали шампион Юха Канкунен счупи собствения си световен рекорд от 321,6 км/ч, постигнат през 2007 г. за най-висока скорост на лед. През февруари 2011 г. той достигна 330,695 км/ч върху замразените води на Балтийско море край бреговете на родната си Финландия, карайки кабриолета Bentley Continental Supersports.
За да отпразнува този триумф, британският производител на луксозни автомобили Bentley обяви, че ще създаде лимитирана серия Supersports Convertible Ice Speed Record само от 100 бройки. С представената преди дни нова подобрена серия зимни аксесоари, компанията най-накрая пусна в продажба този изключителен автомобил. Той има 6-литров W12 битурбо двигател с мощност от 630 к.с. и може да развие до 100 км/ч за 3,9 сек.
Всеки щастливец, имащ желанието и възможността да закупи Supersports Convertible ISP, чиято цена започва от 226 хил. евро, ще получи като подарък уникален спортен часовник. Той е дело на швейцарския производител Breitling, който от години е партньор на Bentley, създавайки цяла луксозна серия Breitling for Bentley.
Часовникът Breitling Ice Special Edition, от който също са произведени само 100 броя, притежава механизъм Breitling Calibre 27B с висока честота от 28 800 вибрации за час, сертифициран от COSC (Швейцарски институт за тестване на хронометри). Корпусът му е изработен от титан, а циферблатът – от карбонови нишки. Той е самонавиващ се, с двупосочен външен пръстен с различни показания, изпък­нало стъкло от кристал с антирефлексна защита от двете страни, диаметър от 49 мм, водоустойчив до 100 м и с функции календар и хронометър, засичащ до 1/4 от секундата. Инкрустиран е с 38 скъпоценни камъка.
Стилният подарък очевидно не е никак малък жест на двете компании към платежоспособните им клиенти, като се има предвид, че цената на часовника Bentley GMT, почти аналогичен на Bentley ISP, е над 7300 евро.