Архив

Искаме да изградим производствени мощности в Европа

Едмунд Лукш е главен изпълнителен директор на Sekisui SPR Europe, която е световен лидер в производството на машини и материали за рехабилитация на тръби. Компанията разработва революционния метод SPR, който позволява безизкопното подновяване на вече остарели водоснабдителни и канализационни тръбопроводи. Sekisui SPR Europe насочва усилията си в опазването на водата и околната среда, като произвежда екопродукти за градската инфраструктура. У нас компанията е партньор с казанлъшкото дружество „Строителна механизация” АД, заедно с което представят безизкопните технологии за рехабилитация на българския пазар.
Лукш е с дългогодишен опит в строителството на газопроводи, рехабилитацията на тръби и в промишленото строителство. Той е член на борда на директорите на Института за изграждане на тръбопроводи към Университета за приложни науки в Олденбург, Германия, и член на борда на Германското общество за безизкопни технологии (GSTT)

Г-н Лукш, разкажете ни повече за структурата на Sekisui SPR Europe?
Sekisui SPR Europe Gmbh е бизнес мрежа на корпорацията Sekisui Chemical (Осака) и групата на Chevalier (Хонконг), която обединява международните дейности на двете, свързани с рехабилитацията на тръбопроводи. Sekisui SPR Europe работи в три направления. Едното се отнася до организацията на продажбите и техническата поддръжка, които популяризират безизкопните технологии по целия свят. Второто отговаря за производството, изследването и развитието. Третото направление представя компаниите, които инсталират нашите продукти, защото ние сме и строителна компания. Sekisui произвежда продукти, които продава и използва в случаите на преки бизнес отношения с крайни клиенти. Ние работим на всички континенти и винаги със силни партньори, които получават нашата подкрепа под формата на техническа поддръжка.

Откъде и как компанията координира дейностите си?

Управлението на Sekisui SPR Europe е разположено в Германия. Компанията на първо място отговаря за Европа, но от тук се координират и дейностите в Азия, Австралия, а също и във водния пазар на Америка. Освен главното управление Sekisui има още два постоянни офиса в Европа. Единият се намира във Франция, а другият в Русия, която има наистина процъфтяващ пазар.

Какви са целите, които си поставяте в бъдеще време?
Следващата ни цел е да открием производствени мощности в Европа, защото оборудването на Sekisui сега се произвежда в Азия и Австралия. В момента проучваме потенциални места и фактори като транспорт, съоръжения, логистика, опитна работна ръка, средна работна заплата. България също е част от това изучаване.
Страната ви би могла да бъде подходящото място, защото е със стратегическа позиция, а за нас е важно транспортирането на оборудването до региони извън Европа. Съзнаваме, че производствените умения в България са на много високо ниво и ценообразуването представ­лява интерес за нас, но трябва да проучим това по-подробно.
Потенциалът зависи от числата и те ще покажат дали в страната ви ще бъде изградена производствена мощност.

Защо европейските държави са толкова важни за Sekisui? Как компанията ви може да бъде полезна на страните членки на Европейския съюз?
Европейските страни са много важна настояща и бъдеща цел за Sekisui, защото с присъединяването си към Европейския съюз те подписват договор за покриване на специални стандарти за предварително зададени срокове. Набелязаните цели са много амбициозни, а времето е кратко. Безизкопните технологии на Sekisui дават възможност за постигане на тези бързи и ефективни резултати. Ще ви дам един пример. Направихме изследване, с което сравнихме продължителността на проект за просто обновяване на канализация с диаметър 400 мм и дължина 200 м. При използването на традиционния метод за рехабилитация - чрез изкопаване, продължителността на ремонта беше 40 дни. С помощта на безизкопната технология същият обект беше приключен за 5 дни.

Това безспорно се отнася и за България. Каква е общата ви стратегия за действие с българския партньор?
Ситуацията в България е същата. Проблемът обаче е, че пазарът в страната все още не познава добре безизкопните технологии. Останах силно впечатлен от начина, по който нашият български партньор „Строителна механизация” популяризира безизкопните технологии в България, когато наблюдавах тяхна презентация на рехабилитация на тръба с инсталиране на облицовка, произведена от Sekisui. Дружеството има желание да научи всичко за тези иновативни методи и прояви готовност да обучава инженерингови компании, общини и министерства. Ние от своя страна подпомагаме процеса, като осигуряваме експерти от други части на света, които да обучават българските си колеги. Посланието на Sekisui достига до повече хора именно с помощта на нашия партньор, който не пести време да обяснява. Това се нарича добро сът­рудничество, което не се ограничава единствено до изпълнението на проекти. За рехабилитациите на казанлъшката фирма ние предоставяме метода и облицовката, но финалната тръба, крайният продукт се произвежда от тях. Така че това вече не е наш продукт - продуктът е на „Строителна механизация”. Те контролират фактора качество и именно затова ние имаме доверие в тях като партньор.

Как Германското общество за безизкопни технологии (ISTT) оцени българския проект, който получи отличието на Международната конференция за безизкопни технологии в Берлин през май?
Първо отново искам да ги поздравя. Когато българският проект получи своето отличие No Dig 2011 в Берлин, аз седях на маса с представителите на Международното общество за безизкопни технологии (ISTT), а до нас бяха членовете на Германското общество за безизкопни технологии (GSTT). По време на церемонията всички тези хора аплодираха проекта. Те бяха изненадани и щастливи, че нова компания, нов играч, нов пазар показа своите възможности за такъв кратък период. Мисля, че подкрепата на ISTT е изключително важна за развитието на безизкопните технологии в България. Впечатляващ е и фактът, че през последните няколко години наградата се даваше за технология в канализационните проекти. Този път обаче беше връчена за реализиран воден проект. Случилото се предизвика много въпроси - за пазара в България и за това какво се случва с водните проекти на страната.

Каква е мисията на Sekisui Chemical? Как корпорацията поддържа своя висок стандарт на работа?
Sekisui Chemical е силно отдадена на опазването на околната среда и водите. Още през 1979 г. корпорацията получава най-високото признание за дейности, свързани с тотален контрол на качеството (TQC). В структурата на Sekisui съществува специален отдел, който стриктно и подробно измерва напредъка при намаляване на вредните емисии година след година. С използването на безизкопните технологии Sekisui SPR Europe също е част от тази мащабна система. Ние изготвяме документи, които показват как с рехабилитацията на водопроводи пестим вода и как с отстраняването на канализационни течове опазваме подпочвените води.
Изследване показва, че при всяка една работна площадка с приложена безизкопна технология емисиите на CO2 намаляват с 80%. Опазването на природата е една от най-важните цели на нашата работа и постигането на тази задача е реалност.
Ще ви кажа и за една интересна статистика. В Токио безизкопните технологии се използват 100%. Там вече не се разкопава. В Берлин се очаква този процент да достигне 40%, а като цяло за Германия е 26%. За България процентът е близък до нулата.КСБ и вестник „Строител” се срещнаха със Sekisui през май

Ръководството на Камарата на строителите в България и в. „Строител” посрещнаха в сградата си управата на корпорация Sekisui през май. Експертите бяха на двудневно посещение у нас по покана на Българската асоциация за безизкопни технологии (БАТТ), заедно с която реализират редица обекти в България. Участник в срещата беше и президентът на Sekisui SPR Europe - Едмунд Лукш, който отбеляза, че безизкопните технологии са нужни на страната ни заради богатството й от красиви защитени местности.
Ден преди пристигането на Sekisui българската фирма „Строителна механизация” беше удостоена с най-високото отличие в категория за изпълнен проект по безизкопна технология на мащабен международен конкурс в Берлин. Първенците получиха наградата за извършена рехабилитация на водопровод в кв. „Модерно предградие” в София по безизкопната технология „Облицовка с втвърдяване на място” (CIPP) - „Феникс”.Стефан Желязков преизбран за председател на БАТТ

Досегашният председател на Българската асоциация за безизкопни технологии (БАТТ) - Стефан Желязков, беше преизбран за нов четиригодишен мандат през септември т.г. Желязков е изп. директор на „Строителна механизация” АД - Казанлък. Той е член на борда на директорите на Международното общество за безизкопни технологии, член е на УС на Българската асоциация по водите (БАВ) и на УС на Камарата на строителите в България (КСБ). Има публикуван доклад в изданието на Университета на обединените нации UN Campus „Развитие на капацитета за намаляване загубите на питейна вода: предизвикателства и опит”, издаден през 2011 г.
БАТТ е създадена през 1997 г. и е първият на Балканския полуостров асоцииран член на Международното общество за безизкопни технологии.