Архив

Поморие се казваше градчето...

„Да не успееш да планираш, означава да планираш неуспех. Ако не планираме, няма да знаем какво да правим. Ако не знаем какво да правим – ще имаме ли успех в постигането на нашите цели?” Това са написали в сайта на общината днешните първенци в Поморие - градчето, което се простира сред безбрежната шир, на полуостров, протегнал се към изгрева, и което неслучайно наричат „целувката на морето и земята". Първата мисъл при новата ми среща с морския курорт потвърждава безусловно факта, че в последните години тук умеят да планират. Градът е с нова, модерна визия, новите комплекси не натежават от грандомански сгради и свежият морски въздух се диша леко, пречистен от много зеленина. Построени или недостроени, новите апартхотели са с достъпна инфраструктура и прилежно поддържано пространство около тях.
Истински бижута са и новите емблеми на курорта, който през 2007 г. е обявен за столица на балнео-
туризма – балнеокомплекс „Поморие” и петзвездният лукс „Сънсет Ризорт”, строени от български строители от региона.
Така древното Анхиало сега се изправя пред нас с нов облик, но със същата слава. Градът на бялото злато, добивано по същата технология, както преди столетия. Градът на „Море от вино". Градът, надживял вековете. Нееднократно опожаряван и изграждан отново, Поморие крие в земите си спомени за траки, римляни и византийци, кръстоносци и турци, а немите свидетели на неговия живот са пред нас: тракийската куполна гробница, съчетаваща римската строителна техника с тракийския погребален обичай, и античният град Улпия Анхеалеон Палеокастрон - част от днешно Поморие. Архитектурният резерват „Стари поморийски къщи" и експонатите от археологическия музей. За славната история на града, за модерното му съвремие, за притегателната му сила като туристически и оздравителен център можете да разберете и сами - само се заслушайте в песента на птиците...
Уморени криле, търсещи пристан. Своя пристан - Поморие - желана почивка след дългия път Виа понтика.
Тук можете да се разходите по сините плажове, да отпиете глътка вино от избите, да хапнете топла пита със сол от тукашните солници, да утолите жаждата с кристалночиста и свежа минерална вода от тукашните извори...
А после...
После да се насладите на автентичния фолклор, традиции и обичаи. Да се вслушате в мелодията на морския бриз, който ще ви разкаже за Яворов, за Калиопа, за Нептун...
Ако оставите влажна диря по брега, ще остане в сърцата ви споменът за незабравимото градче. До следващия път, защото който стъпи тук веднъж, после винаги се връща! Защото... вече е изпято в песента...
Поморие е наш`та клетва, почти изречена на глас...Кметът Петър Златанов:

Виждам реализиран пристанищния комплекс


Г-н Златанов, за човек, който не е стъпвал от години в Поморие, първата среща с града е приятна изненада. Направени са много неща, при това личи ясна визия за бъдещето. Какво планирате за следващите години?
Виждам града с реализиран пристанищен комплекс, който в източната си част да включва пристан за рибарски лодки, в средната, в района на морския клуб - затворена акватория за нашите спортни клубове по ветроходство, и в крайната южна част - едно пасажерско пристанище, обогатено с марина – място за ветроходни съдове и инфраструктурата към него.

На какъв етап е проектът?
Проектът е на идейна фаза, не е приключило разглеждането в Общинския съвет, но е направен по един особено щадящ градската среда начин, с минимално застрояване и защитен изглед към морето и крайбрежния булевард. Целта е това да засили въздействието на закотвените плавателни съдове и да се допълни туристическият етикет на града. Много бих искал да получим утвърждаване от МРРБ, където кандидатстваме за цялостно обновяване на крайбрежната алея с дължина около 1600 метра с допълнително развитие на места за социален контакт, детски площадки и едно-две леки заведения, които ще се вграждат в денивелацията и също няма да прекъсват погледа на разхождащите се по алеята.

Какво става с проекта за изкуствен плаж?
Да, по-нататък, в следваща фаза, а може би и едновременно, бих искал да видя реализиран нашия проект, който е единствен по рода си у нас за изкуствен плаж. Имаме готов проект, който искаме да развием на нашия южен бряг и който да обхване зоната от казиното до кв. „Св. Георги”. Това е участък с дължина 3 км, проектът предвижда да се изгради изкуствено подводно рифово съоръжение, което да даде възможност хем да се натрупа пясък, хем, ако допълнително се внесе от друго място, той да бъде защитен от извличане. По проектни очаквания тази пясъчна полоса трябва да е с ширина 35-40 метра, което ще промени статуса на района, който и сега е на първа линия, но на първа линия без плаж. Този проект ще даде друга възможност на всички малки семейни хотели и квартири.

Какво още ще строите, г-н Златанов?
Бихме искали да продължим с приключилия идеен проект за пречиствателна станция. В момента кандидатстваме за техническа помощ за следващата фаза – работното проектиране. Ние имаме една от малкото в страната пречиствателни станции, които на този етап удовлетворяват нуждите на града. Тя е за около 43 хиляди еквивалент жители. Новото разширение и модернизация предвижда капацитетът й да нарасне до 90 хиляди жители. Проектът предвижда да не се излиза от района на сега съществуващата пречиствателна станция, да не се накърняват нови територии и нещо повече – методите на пречистване и на отделяне на миризми са сведени до минимум, и санитарната зона може да бъде свита до 50-70 метра, а тя отстои на 300 метра от брега.

Какви проекти имате в областта на културата и образователната инфраструктура?
Много бих искал да реализираме проекта за реконструкция на читалището. В момента подготвяме документацията за тръжна процедура и сме заделили определена сума, с която да започнем ремонта, дори ако не бъдем одобрени по програмите на ЕС. Ще реконструираме и детските градини в Ахелой, в село Страцин и една в Поморие. Търсим начин за финансиране на строителството на дневен център за деца с увреждания. Проектната готовност я имаме и много бихме искали да стартираме строителството. Нямаме такъв център, а и не сме имали. Убедени сме, че е необходим не само на поморийските деца.

Има ли нещо, което искате да се промени на държавно ниво, за да се облекчи развитието на общините?
Много бих искал правителството да намери решение за плажовете в регулация. В момента те се отдават на концесия, ние бихме искали да се предоставят на общините за безвъзмездно стопанисване.

Имате ли сили да ги стопанисвате?
Да, разбира се. Ние не искаме да печелим, а да дадем добрата услуга, защото това определя в много голяма степен цената на предлагания на туристите продукт.

Как се справяте с историческото наследство? Поморие има славата на древен град.
Много бихме искали да намерим решението на една несправедливост към историческото наследство на Поморие, която е от години. Възстановени са земеделски земи в зоната на древния град Анхенлеум, който лежи на 2 метра под земята, но ние не можем да правим разкопки, защото земите са частна собственост. Те не са и не могат да бъдат застроени, но и двете страни сме с вързани ръце, затова трябва да намерим начин да удовлетворим икономически собствениците, като в същото време създадем възможност по международни проекти да задвижим разкопките. Подземният град е 800 декара, което означава, че архелогическите работи ще продължат десетилетия, но това отново ще обогати туристическия продукт на града, още повече че това е един от морските древни градове, който не е застроен.

Как облагородявате останалите населени места в общината?
Всичко, което искам да се случи, искам да става не само за Поморие, но и за съседните населени места в общината. Имаме нужда от укрепване на брега в Ахелой както и на неговия плаж. Трябва да се  реши проблемът с канализацията на Каблешково, проблемът с част от читалищните сгради по населени места. Общинската пътна мрежа, за която сме кандидатствали с проекти, също е на дневен ред. Внесли сме 2 проекта – единият е за 2,4 млн. лв., другият е за 4,2 млн. На дневен ред е село Козичино, което е характерно със своя запазен етнос. Това е изключително място, над 18-20 хил. души го посещаваха преди години. Искаме този феномен да бъде съхранен.

Как работите в сферата на екологията?
Разбира се, искаме да работим и в сферата на екологията. Работим по проект за изграждане на посетителски център и консервация и защита на Поморийското езеро. Посетителският център е за наблюдение на птиците. Проектът е съвместен със „Зелени Балкани” и Световната банка и може би трябва да приключи в средата на юни. Това е, което бих искал да се случи.

Достатъчни ли са средствата за строителство, които усвоявате по европейски програми?
На този етап са твърде малко. Единственото, което сме ползвали в последните две години, е по проект „Красива България” и Световния фонд. Кандидатствали сме по всяка една от мерките, утвърдени сме за образователната инфраструктура за Професионалната гимназия по туризъм и за две детски градини. Очакваме да бъдем поканени за подписване на споразумение с МРРБ.

Кризата навсякъде натиска и общините, как се справяте тук?
Антикризисните мерки са свързани с максимално свиване на разходите. Най-напред стопански разходи и консумативи. Разбира се, много по-малко командировки. Търсим и начини да увеличим приходната част, като събираме дължимото. Поморие е една от общините, която не е въвела тази мярка за необслужване на длъжници, защото според мен тя противоречи на конституцията.

Тъкмо в периода на криза обаче малките строителни фирми в България разчитат най-вече на общински проекти. Вие тук имате ли практика да си сътрудничите с местните фирми?
За това, че малките ни строителни фирми разчитат на общински проекти, сте напълно права. Имаме практика да сътрудничим, но само в рамките на закона. Поканите са явни и за жалост невинаги малките местни строителни фирми дават най-изгодните оферти. Аз мисля, че именно те трябва да мога да си позволят най-ниски цени, но за жалост не е така. По населените места в момента ангажираме строителите, като им доставяме строителни материали, наемаме ги на граждански договори за услуги и прескачаме фирмите, за да пестим. Може да не им харесва, но така се спасяваме.

Как привличате чужди инвестиции?
Опитваме се да покажем какво трябва да стане в града. Към момента има 140-160 украинци и руснаци, които притежават апартаменти тук. В средата на юли очакваме да разкрие врати център за козметична хирургия и ин витро, както и за китайски методи за отказване от лоши навици като пушене, хазарт, наднормено тегло. Очакваме до есента да започне строителството на болницата на проф. Чирков - тя беше спряна заради несъответствие на проекта с международните изисквания и трябваше да се препроектира. После я спря и полъхът на кризата, но сега имаме уверението, за кредитна линия и есента ще тръгне. Други големи инвестиционни проекти са грандхотел „Поморие” и „Сънсет Ризорт”, който работи от 2006 г. Това са добри неща, но за жалост заради стари решения отпреди 7-8 години в тази зона се получи по-високо застрояване и последвали съдебни дирения на наследници на земи лишиха общината от много площ, на която да можем да създадем зелени кътове и детски площадки. Сега успяхме да защитим две големи петна, дадени за регулация. Едното ще го комбинираме със зелена площ и подземен паркинг. Така че хем да спазим регулационния план, хем да има място за автомобилите. По отношение на облагородяване на градската среда работим за това новите тротоарни настилки да са съобразени с изискванията за достъпност.

Как осъществявате контрол на строителството?
Смея да твърдя, че нямаме големи отклонения от проектите. Когато нещо се забележи, се пристъпва към отстраняване на недостатъци и няма проблеми.

Какво от направеното от вас и екипа ви до момента ви е доставило най-голямо удовлетворение?
Ако трябва да съм честен, не е едно нещо. В най-близък план най-доволен бях от това, че станахме собственик на пристанището. Удовлетворен съм, че 2006-а изградихме нова градина за 160 деца, че общината придоби от НКЖИ един поземлен имот, и от централната градска част, която е проектирана от архитект Аврамов, както и от общия устройствен план, който за съжаление се бави в МОСВ. Най-щастлив съм от детската градина, защото и аз съм бил там като дете. Съборихме я изцяло, а учителката ми беше на откриването на новата сграда. Скоро ще завършим и дневен център за възрастни хора.