Архив

Бургас е безспорен екоотличник за 2011

Бургас грабна най-много зелени отличия за настоящата година. Министерството на околната среда и водите го удостои с приза „Най-зелен град с над 200 хил.  жители” в рамките на кампанията  „Зелена България” - 2011 г., финансирана от Оперативна програма „Околна среда”. Фондация „Зелена община” със съдействието на Националното сдружение на общините в Република България награди Бургас с две кристални статуетки в 6-ото издание на конкурса „Зелена община” - 2011. Това е единствената от кандидатствалите администрации, която е номинирана от журито във всички категории.Градовете с най-големи зелени корони

Ресорният министър Нона Караджова откри тържествената церемония по връчване на наградите „Зелена България”, която се проведе в музея „Земята и хората”. „За мен победители са всички участници заради желанието им да направят градовете си по-добро място за живеене”, отбеляза Караджова.
Новият президент на страната Росен Плевнелиев поднесе наградата за най-зелен град на кмета на Бургас - Димитър Николов, като благодари на градоначалника за „високо вдигнатата летва” в сектора. Плевнелиев се обърна към присъстващите с думите: „Ние трябва да разберем, че устойчивото развитие на нашата планета, държава и град е тотален приоритет. Защото иначе няма да сме честни към следващото поколение, което днес не е на масата на преговорите. Ние вземаме решение от тяхно име, но те ще плащат цената”.
В книгата на музея Плевнелиев записа следното послание: „От министър на магистралите към президент на енергийната ефективност и устойчивото развитие на България”.
Инициативата, с която черноморският град кандидатства в конкурса, е „Бургас – велосипедният град”. Кметът Николов поясни, че за последните 2 години общината със свои средства е успяла да реализира 11 км велоалеи, като към момента стартира изграждането на още 20 км. „Това се превърна в една всеобща градска инициатива. И вече няма какво да ни спре, продължаваме напред”, каза кметът на Бургас.
Стара Загора беше обявен за най-зелен град в категорията с население от 100 до 200 хил. жители. Призът на МОСВ получи новият кмет на общината  Живко Тодоров, от чието име беше подадена кандидатурата. Тодоров подчерта, че всичко направено в сектора до момента ще продължи. „През следващите две години предстои много работа по редица проекти, свързани с управление на отпадъците, с енергийна ефективност, с транспортни проекти, включващи екологични мерки”, поясни старозагорският кмет.
Комисията определи Хасково като най-зелен град с население от 30 до 100 хил. жители. Кметът на общината Георги Иванов отбеляза, че той и екипът му могат само да се гордеят с постигнатото в своя град. „Реконструкцията на всички паркове и детски площадки в Стара Загора променя манталитета на хората. Те започнаха да пазят изграденото”, каза Иванов.
Велинград грабна отличието за най-зелен град с население от 10 до 30 хил. жители. Кметът Иван Лебанов покани всички присъстващи да посетят обновените 108 дка зелени площи в града му. Малкият Лясковец беше обявен за най-зелен град с население от 3 до 10 хил. жители. Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева връчи наградата на зам.-кмета Георги Петров с пожеланието: „Нека вашият уютен, чист и красив град стане пример за всички останали малки населени места в България”.
Последната награда - за най-зелено населено място с под 3 хил. жители, отиде при Павел баня. Министър Караджова поздрави малкия град за активното му участие в националния и европейския процес за подобряване на околната среда.
Общините с най-активни зелени политики

Със специални награди от другия екоконкурс - „Зелена община”, си тръгнаха София и Бургас. Призът на столицата, връчен за цялостно развитие в областта на градските залените системи, беше поднесен на кмета Йорданка Фандъкова от Н.Пр. посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик. В поздравителното си слово на български език Уорлик каза, че всички ние можем да променим живота си, като пестим вода и енергия. „Необходимо е само да затваряме крана на чешмата и да изключваме лампите, когато не са ни нужни”, подчерта той.
Йорданка Фандъкова отбеляза, че специалната награда за нея означава „огромна отговорност”. Тя припомни, че през 2012 г. общината стартира първия етап от цялостната реконструкция на Борисовата градина, ремонта на Западния парк и изграждането на нов парк – „Възраждане”. „За мен голямото предизвикателство е развитието на цялостната политика за енергийна ефективност в столицата”, подчерта Фандъкова.
Бургас получи признанието за комплексен подход в реализацията на редица зелени проекти на територията на общината. В черноморския град с европейски средства са благоустроени зелените системи, включително и на о. Света Анастасия. В осъществяването на тези екологични проекти общината успешно е интегрирала използването на модерни водо- и енергоспестяващи технологии.
Наградата на Бургас беше връчена на зам.-кмета по екология и евроинтеграция Атанаска Николова. Тя отбеляза, че случилото се до момента е само част от цялостната политика на общината, която цели повишаване качеството на живот в Бургас. „Нашите усилия са насочени към всички групи на населението - от най-малките, през хората от третата възраст, до гражданите с намалена подвижност”, подчерта Николова.
Общините - Столична и Русе, бяха определени като победители в категорията „Реализиран проект от голяма община за благоустройство на градската зелена система”. За обновяването на Южния парк София грабна втора поредна награда в конкурса, а дунавският град спечели отличието за проект „Реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих – Централна градска градина”. Останалите номинирани в категорията бяха Бургас и Добрич.
Отличена като първенец в категорията „Реализиран проект от малка или средна община за благоустройство на градската зелена система” беше община Нова Загора - с проекта си за обновяване и модернизиране на градската среда. Пак тя беше обявена и за общината с най-добър проект в категорията „Фонтани и водни ефекти”. Победител в категорията „Проект за благоустройство на градската зелена система” бе община Лясковец - за реконструкцията и обособяването на пешеходна зона и зона за отдих на централния площад. Община Бургас получи своята втора награда - в категорията „Реализиран проект за зелено спортно съоръжение”, връчена й за изграждането на спортен комплекс в кв. „Славейков“.
За първи път тази година журито на конкурса „Зелена община” присъди две поощрителни награди. Първата отнесе Павел баня за зелен проект, реализиран от общината и гражданите й. Втората беше връчена на община Чавдар за ефективно усвояване на средства от европейските фондове за реализацията на зелена система.