Архив

700 млн. лв. за строителите на пътища

Агенция „Пътна инфраструктура” ще разполага със 700 млн. лв. за разплащане на строителство на пътища. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспекцията на автомагистрала „Тракия”. От думите й стана ясно, че Европейската комисия вече е изплатила на страната ни 250 млн. лв. за изграждането на магистралите у нас.
Премиерът Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и министър Павлова откриха новия пътен възел до село Дядово по участъка  Нова Загора - Ямбол. На откриването Борисов каза, че целият участък ще бъде завършен до 30 юни, което е с два месеца по-рано от предварително зададения срок. Заедно с него ще бъдат готови и първите километри от лот 4 - до Петолъчката. Към момента лот 3 е изпълнен 80%.
На събитието стана ясно още, че търговете за строителство на трасетата край Враца, Монтана и София - Калотина вече са обявени, а предвидените за пътни обекти инвестиции възлизат на над 180 млн. лв.
Над 2,5 хил. км ще бъдат рехабилитираните пътища у нас, като от март стартира и ремонтът на още 240 км от второкласната и третокласната пътна мрежа. През март ще бъдат под­писани и договорите за строителството на автомагистрала „Струма”, припомни министър Павлова.
Правителството инвестира 3,2 млн. лв. в културното наследство на Южното Черноморие. Почти 1,5 млн. лв. са усвоените средства по Оперативна програма „Регионално развитие” за ремонтите на Драматичен театър „Адриана Будевска” и Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” в града.
Около 1,7 млн. лв. ще бъдат осигурени от кабинета за проучване на общо 14 археологически обекта, намиращи се в района на Южното Черноморие. Това стана ясно ден по-рано в Бургас, когато министър-председателят Борисов, придружаван отново от вицепремиера Симеон Дянков и тримата министри - регионалния Лиляна Павлова, на културата Вежди Рашидов и на земеделието Мирослав Найденов, посети Бургас.
На кръгла маса с местните кметове и археолози по темата „Най-значимите културно-исторически обекти в Бургаска област“ кабинетът прие да осигури средствата за археологическите обекти. Предложението кои да са обектите беше направено от бургаския кмет Димитър Николов и областната управа.

Предвидено е и изграждането на пътна инфраструктура, която да свързва и представя ценните археологически обекти в градовете Обзор, Емона, Несебър, Поморие, Бургас, Дебелт, Созопол, Китен и Ахтопол.
Според Божидар Димитров археологическите обекти предоставят възможности за развитието на целогодишен туризъм в региона. Той подчерта, че почти всички са неразработени, като даде пример с големия римски град Дебелт. Любопитното при него е, че е строен по всички правила на римското урбанистично устройство - с прокарани водопроводи и канализация и с изградени прави улици, обществени постройки и храмове. Според Димитров няколко километра нов път са достатъчни крайбрежието да разцъфне.
Визитата на премиера и колегите му в областта продължи с инспектиране на пътен възел Бургас – Средец - Созопол и отсечката Бургас - Малко Търново, за които Борисов обяви, че ще бъдат завършени до началото на лятото.
По време на посещението си Борисов отбеляза, че изграждането на така необходимия първи обход на Бургас ще бъде разгледано по-внимателно, веднага след завършването на автомагистрала „Тракия”. Проектът е от особено значение за населеното място, защото ще доведе до значително облекчаване трафика на автомобили, които към момента навлизат в града, вместо транзитно да преминават покрай него.Проектът „Префасадиране и преустройство на Драматичен театър „Адриана Будевска” - гр. Бургас” е реализиран с почти 424 хил. лв. по-малко разходи. Премиерът Бойко Борисов и министър Вежди Рашидов прерязаха лентата на изцяло модернизираното здание. Строителните дейности по емблематичната за черноморския град сграда са осъществени със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, приоритетна ос 1 - Устойчиво и интегрирано градско развитие. Главен изпълнител на обекта е фирма ЛТ ДЗЗД, която е свела разходите по ремонта до точно 911 693,41 лв. от предварително заделените 1,336 588 млн. лв. без да намалява обема на дейностите там. Подобрени в сградата на театъра са интериорите на фоайетата, основната и камерната зала. Обновени са акустичният таван и част от обшивките в залата, покривът на зданието, както и северната и западната фасада. Изградени са нови електро-, ВиК и отоплително-вентилационни инсталации.


Обновяването на сградата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” е финансирано с 579 хил. лв. от ЕС. Изпълнителят на ремонта - „Стройкомерс” ЕООД, е похарчил почти 20 хил. лв. по-малко от предвидените за строителните дейности пари. Подобрена е енергийната ефективност в училището, създадена е съвременна и безопасна среда за ползване и е осигурен равностоен достъп до културната институция за хората с намалена подвижност.