Архив

Божурище – първата спирка към Запада

Божурище е един от най-младите градове в страната, обявен за такъв с решение на Министерския съвет от 11 август 1997 г. Развитието му е свързано с три символа – коня, самолета и божура. Първият от тях изобразява конния спорт и коневъдството, вторият - мястото, станало люлка на българската авиация, а третият – цветето, обагрящо всяка пролет околностите на града. Божурище не е просто романтика. Общината е определяна като първата спирка към Запада заради ключовото си географско положение. Близостта до София създава добри възможности за развитие на икономиката и културата в интеграция с тази на столицата. Наличието на хиляди декари свободни терени превръщат община Божурище в перспективен обект и партньор за бизнес и инвестиции.
Няколко големи компании вече изнесоха производството и логистиката си там. В последните години в общината се направи много. Особени приоритети са спортът и образованието. Няколко спортни зали и игрища радват местните, но амбициите стигат по-далеч. Очевидно Божурище малко по малко приема статута на район с високо национално значение. За това обещава да работи и кметът Аспарух Аспарухов, който управлява вече втори мандат. Именно той е инициатор и впоследствие председател на създаденото Регионално сдружение на общините (РСО) под името „Център”, в което участват София и десет съседни района. Целта е ясна – ускоряване и по-ефективно усвояване на европейските фондове.
Полупланинският релеф и природно-климатичните условия, формирани от близостта на планините Витоша и Люлин, правят общината подходяща за екотуризъм. Едновременно с това Божурище е обявен за един от най-чистите райони в страната в екологично отношение. И още един любопитен факт. В Божурище се намира първото летище в България. През 1943 година от него излита Димитър Списаревски за последната си мисия за отбрана на София от най-масираната атака от страна на английски и американски бомбардировачи през Втората световна война.Кметът Аспарух Аспарухов:

Ще превърнем града в спортен и образователен център

През следващия програмен период общината строи пречиствателна станция


Аспарух Аспарухов е роден на 31 октомври 1969 г. в София. Учи в спортните училища на „Локомотив-София” и „ЦСКА-Чавдар”. Завършва две магистратури – „Икономика“ и „Политически мениджмънт и публични политики“. От 1995 г. до момента на встъпване в длъжност се занимава с частен бизнес. Председател е на Регионално сдружение „Център”, сдружение „Заедно за Божурище”, „Спортен клуб – Божурище”. Женен, с две деца.


Г-н Аспарухов, разкажете за проектите, реализирани във вашата община.
На фона на ситуацията, в която се намираме, свършихме немалко работа. Да не забравяме, че икономическата криза в целия свят е очевиден факт. Успяхме да направим прекрасна детска градина. Тя е може би най-добрата в страната. Отговаря на всички най-модерни изисквания, включително и на тези за енергийна ефективност. Работихме най-много по отношение на спорта. Изградихме малка, функционална и икономична за експлоатация зала по волейбол. Тя се ползва и от гражданите, и от училището. Вече имаме и зала по бойни спортове и първото в страната осветено игрище за плажен волейбол. Амбицирани сме да направим още такива игрища и да се превърнем в национален център по отношение на всички плажни спортове. Част от тях вече са олимпийски. Географски сме разположени добре и това ще ни помогне. Смятаме, че може да привличаме доста професионални състезатели, които да ползват нашата база. Възстановихме спортния клуб, който беше закрит преди години. Децата ни вече участват в различни шампионати и ни радват с добри класирания.
Всичко, което изброих, успяхме да постигнем само с общински средства. За него не сме ползвали финансиране от европейските фондове.

Очевидно успешно използвате потенциала на общината. Но значимите проекти са възможни единствено с безвъзмездната финансова помощ от Европа. Къде са насочени усилията ви през новата година?
Кандидатствали сме по всяка програма и мярка, по която е било възможно. Очакваме финансиране по ОП „Регионално развитие” и мярката за енергийна ефективност. Ще санираме няколко училища и детски градини. Чакаме реализацията и на спечелени проекти за пътища. Няколко по-малки проекта имаме и по Програмата за развитие на селските райони. Вярвам, че ще бъдат одобрени.
Възнамеряваме да направим и нов полицейски участък. Това е задължително в близко бъдеще. Защо пък в един момент той да не се превърне и в районно полицейско управление. Не може 150 хил. дка в такава неврологична зона като нашата, със сериозен инвеститорски интерес, да се обслужва от осем полицаи, и то на смени. Добре че от общината даваме заплати на още четирима души, които стоят дежурни, за да може, когато вдигнеш телефона в случай на тревога, да има някой от другата страна, който да каже „ало” и да предаде информацията в РПУ-Сливница. Много са идеите за следващия програмен период 2007 – 2014 г. Този път няма да допуснем грешките със закъснялото планиране.

Получавате ли помощ от държавата? Все пак Божурище е изключително ключова локация...
Министерството на отбраната (МО) ни прехвърли няколко впечатляващи терена, които мислим да развиваме пак в направление спорт. Става дума за 200 дка, които се намират точно срещу конната база. Тя сама по себе си е уникална. Поддържаме я и искаме да запазим дългогодишната традиция на конния спорт. Получихме от Министерството още един терен, за който се борим от дълги години. Той е с площ 20 дка и е предвиден за построяване на пречиствателна станция. Европейските фондове ще финансират много такива проекти през следващия програмен период и ние ще работим за това. До 2014 г. общините с население от 2 до 10 хил. жители задължително трябва да имат такива съоръжения.
Съвсем наскоро от МО получихме трети терен от военно поделение, този път с площ 80 дка в центъра на града. Отдавна водим борба там да построим хубав градски парк. Радвам се, че най-после намерихме точния механизъм. Освен това получаваме бивше военно стопанство, което възнамеряваме да преустроим като общежитие и дом за възрастни хора. Иска ни се на територията на нашия град да дойдат и много деца, които да се обучават тук. И затова се стараем да им създаваме условия.

Какви специалисти ще се обучават в Божурище?

Искаме да създаваме добри специалисти по въпроси, свързани с администрацията в България. Имаме готов идеен проект за училище по публична и бизнес администрация. Желанието ни е това да се случи с подкрепата на държавата, бизнеса и европейските структури. Всеки ден всички ние слушаме за проблемите с административния капацитет. Малко са общините, държавните учреждения и бизнес структурите, които разполагат с необходимите специализирани кадри. А това дава бъдещата перспектива за развитие. Ще създаваме средни кадри, защото, статистически погледнато, около 30% от администрациите в Европа се състоят именно от такива. Разговаряли сме с няколко университета за отваряне на възможността най-добрите ни ученици да бъдат приемани без изпит.
Друга изключително значима наша идея е Ветеринарният факултет към Лесотехническия университет да се позиционира в Божурище. Отново МО възнамерява да ни прехвърли терена на бивше поделение. Искаме да направим и малък зоопарк. Така, освен че ще сме полезни, ще популяризираме и региона.

Разкажете ни за Регионално сдружение „Център”. Вие сте негов председател. Какви са основните ви цели и задачи?
Целта ни е да работим на регионален принцип през следващия програмен период 2014 – 2020 г. Ние сме едни от пионерите. Сами направихме организацията. В сдружението участват столицата и десетте общини около нея – Божурище, Костинброд, Своге, Ботевград, Елин Пелин, Горна Малина, Ихтиман, Самоков, Перник и Радомир. Представляваме интереса на близо 2 млн. души. Надявам се във времето да заслужим тяхната подкрепа. Всички хора трябва да участват в процесите на развитието на общините и държавата. Работим и в друга значима посока – организацията на граждански съвети по места в по-малките населени места и мрежови структури по интереси в по-големите. Те биха подпомагали работата на местната власт. Тук влизат и браншовите организации, които защитават интересите на своите съсловия. Сред основните ни задачи е също създаването на общ градоустройствен план на цялата територия, която обхваща сдружението. Стремим се и към сериозно присъствие на ниво Европа. Опитваме се да работим за по-добра подготовка и проектна готовност. Пропуските през 2007 г. не бива да се повтарят.

Неотдавна се срещнахте със софийското областно представителство на Камарата на строителите в България (КСБ). Как може да си сът­рудничите със строителите?
Високият професионализъм във всякакви посоки е необходим и за сдружение „Център”. Той е нужен за инициативите, които сме поели. А при строителите професионализмът е на особено високо ниво. КСБ е една структура от мрежата, за която споменах. Строителите биха могли да ни дават ценни съвети и да имат реален принос чрез изпълнението на проектите.

Към какви аспекти е насочен инвеститорският интерес в Божурище? Районът е подходяща локация за развитие на логистика.
Има голям интерес, редица фирми се позиционираха на територията на нашата община. Сред тях са известни марки като „Шенкер“, „Ситроен“, „Оскар - Ел“. Имаме няколко мебелни предприятия. Около 5 хил. дка са вкарани в регулация и очакват инвестиции. Няколко сериозни компании са купили по 300 – 400 дка и искат да създадат нови квартали. Голям италиански инвеститор възнамеряваше да строи, но обстоятелствата бавят този процес, защото имаме напрежение с Министерството на културата. Въпросът трябва да се реши на държавническо ниво.

Как се стараете да привличате бизнеса?

Важно е да се каже, че на територията на общината се предвиждат два мащабни проекта, които засягат обособяването на икономически зони. Национална компания „Индустриални зони“ съвместно с общината предвижда организацията на инфраструктура, която да даде възможност за откриването на нови предприятия и логистични бази.

Да кажем нещо положително в заключение. Какво трябва да се случи в България, за да тръгнем напред с по-бързи темпове?
Отговорностите са много, но ние вече сме сериозно подготвени. Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни. Истината е, че в тази държава има подготвени хора. Трябва да създаваме условия, с които да им дадем възможност да се развият на необходимото ниво. Държавата е в етап, когато се нуждае от сериозни държавници. Политиките, които се водят, трябва да са отговорни. Повече хора трябва да гледат на нещата държавнически. Не само тези, които имат кредит на доверие. Силните страни в Европа са добре, защото има повече държавническо мислене и в обикновените хора. Те пазят това, което имат. А ние трудно постигаме нещо, а с лека ръка безотговорно го
унищожаваме.