Архив

Здрач 3: Затъмнение

Макар първите два филма от поредицата „Здрач” да бяха сринати от критиката, историята за любовта между чувствителна девойка и 100-годишен вампир намери милиони поклонници по цял свят.
В третата част Бела отново е в опасност. Този път в Сиатъл има серия мистериозни убийства, а безмилостната вампирка е още по следите й. Насред всичко това Бела трябва да избере между любовта си към Едуард и приятелството си с Джейкъб. Изборът й се усложнява от факта, че тя знае, че решението й може да разпали вековната война между вампири и върколаци. Дипломирането й наближава, но докато повечето й приятели разглеждат колежи и подготвят партита, Бела избира да бъде завинаги с любимия си Едуард. Тя обаче трябва да се съгласи на компромис и да се омъжи за любимия си, за да я превърне той във вампир... с всичките последствия на това действие.
Междувременно, играейки си със „слепите петна” в дарбите на семейство Кълън, неочаквана сила създава армия от новородени вампири. Тяхната мощ, злост и неутолима жажда за кръв са много по-силни през първите месеци от превръщането им. Дали те са оръжие в ръцете на Виктория, която не се е отказала от отмъщението? Или са създадени от всемогъщите Волтури, за да се уверят, че Бела е спазила обещанието си да се превърне в безсмъртна?
Армия новородени, водена от подставения Райли, напредва към Форкс. Семейство Кълън и върколаците временно трябва да забравят различията си и да се обединят, за да защитят Бела, както и цялото общество от дебнещата заплаха. Докато се подготвят за битката, Бела научава още за историята на куилеутите, нарастващата глутница и миналото на Джаспър и Розали. А тя ще трябва да направи още един избор – между живота и смъртта.