Архив

България е благоприятна бизнес дестинация

България има един от най-благоприятните бизнес климати в Европа. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Той откри с приветствено слово първия бизнес форум между България и Саудитска Арабия. На събитието присъстваха посланикът на Саудитска Арабия в Гърция, Н.Пр. Салех ал Гамди, Нина Тодорова, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и други. Форума уважиха много представители на български и арабски компании. Събитието, организирано по инициатива на Съвета на саудитските търговско-промишлени палати, имаше за цел да запознае лично представители на бизнеса от двете държави, като по този начин се стимулира общата работа. Обсъдени бяха икономическият и инвестиционният климат в страната ни. Стана ясно, че България е една от най-добрите дестинации за бизнес в цяла Европа. Това се дължи на ниския корпоративен данък – 10%, както и на стабилната фискална политика.
Територията на Саудитска Арабия е 20 пъти по-голяма от България и има 3,5 пъти повече население. Страната е изключително богата на природни ресурси. В момента там текат икономически реформи, свързани с модернизацията на страната, инвестира се и във високите технологии. Стана ясно, че Саудитска Арабия има огромен бизнес потенциал, което е добър шанс за развитие на двустранните отношения между двете държави.Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма

Двустранните ни взаимоотношения са изключително важни

От името на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) искам да кажа, че сме доволни да посрещнем първата делегация на саудитския бизнес у нас. Развитието на двустранните ни взаимоотношения е изключително важно за нас. Смятаме, че България и Саудитска Арабия могат да обединят усилията си за много по-добро сътрудничество. Потенциалът на България като част от ЕС и добре развиващата се икономика на страната са добра предпоставка за това. Стратегическото ни географско разположение свързва пазарите на страните от Европа, Азия и Далечния изток, затова Саудитска Арабия е изключително важна за нас. В конкуренцията с останалите държави в Източна Европа България остава най-добра страна за инвестиции. В момента имаме една от най-ниските данъчни ставки в Европа. Целите ни са да създадем привлекателна бизнес среда и да подобрим използването на средствата от ЕС. Вярвам, че посещението ви в България ще създаде по-широки контакти между бизнеса на двете страни. Голям набор от български стоки имат място на саудитския пазар. За съжаление саудитските инвестиции у нас са твърде ниски – стойността им е около 27 млн. долара от 1999 г. досега. Ние искаме те да бъдат увеличени в сектори като енергетика, селско стопанство и други отрасли.Хамад ал Замил, водещ бизнес делегацията и президент на „Замил Груп Холдинг”

Инвестиционният обмен между нашите две страни не е на желаното ниво

Страната ви е красива. От името на бизнеса на Саудитска Арабия искам да благодаря за топлото посрещане и гостоприемство. За мен няма съмнение, че това посещение е много важно за нас като бизнесмени, тъй като то ще утвърди бизнес отношенията ни и ще подобри инвестиционния климат между нашите две страни. Целта ни е да се възползваме от всички възможности, които съществуват пред бизнеса. Саудитското кралство се радва на високи икономически показатели. Те ни поставят в челото на икономически най-развитите държави. На 13-о място в света сме по критерия – „благоприятни условия за бизнес”. Очаква се ролята на Саудитското кралство в световната икономика да се разраства. За това помага един много силен частен сектор, който играе важна роля в икономическия просперитет на страната. 47,8% от БВП за 2008 г. са дело на този частен сектор. Срещата, която провеждаме, има за цел да създаде важен диалог между нашите държави. Така ще бъдат стимулирани търговските взаимоотношения и ще бъде подобрен бизнес климатът между Саудитска Арабия и България. Трябва да се има предвид, че инвестиционният обмен между нашите две страни не е на желаното ниво.


Н.Пр. Салех ал Гамди, посланик на Саудитска Арабия в Гърция, специално за в. „Строител”:

Ще се радваме на присъствието на български строителни компании у нас

Ваше Превъзходителство, с каква цел организирате този форум?
Искаме да стимулираме търговските и инвестиционните взаимоотношения между двете държави. Това е основната идея за идването на бизнес делегацията в България. Искаме да увеличим кооперацията между частните сектори на нашите страни. По-късно това определено ще допринесе за засилването на двустранните взаимоотношения.

Саудитска Арабия е най-голямата държава на Арабския полуостров. Заобиколени сте от Червено и Арабско море, както и от Персийския залив. Как е изградена пътната инфраструктура в страната Ви? Какви трудности срещате там?
Нямаме трудности. Разбира се, ние сме най-голямата държава по площ и население и трябва да работим денонощно, за да свържем всички части на страната. Саудитска Арабия, както знаете, е много голяма. Размерът й е 2,5 млн. кв. км. Работим и определено ще се радваме да имаме присъствие на строителни компании от България у нас. Вече се срещнах с много от тях преди 4-5 месеца. Те са доста заинтересовани да работят у нас.

Значи има поле за изява на наши строители за обекти във Вашата страна?
Разбира се. Точно за това делегацията е тук.

Всеки е чувал за Арабия още от дете. Страната Ви е доста екзотична дестинация. Какви стъпки предприемате по посока на развитието на туризма?
Имаме много исторически места, които предхождат дори исляма. Много древни цивилизации са живели на Арабския полуостров. Имаме комисия, която бди над наследството ни и вратата е отворена за туристи. Има чудесни места, защото цивилизациите, които са съществували там, са оставили велики неща.

По Ваше мнение коя е най-голямата архитектурна забележителност у вас?
Имаме много проекти, но последният от тях беше университетът „Крал Абдула” за наука и технологии. Сградата е единствена по рода си.

Кое според Вас е най-важното нещо, което българите трябва да знаят за Саудитска Арабия?
Искаме да знаете, че ние ви уважаваме и че изпитваме почит към страната ви. Надяваме се много от вас да посетят Саудитска Арабия. Да търсят приключения или да правят бизнес в нашата страна.

Вестник „Строител” е официалното издание на Камарата на строителите в България. Като евентуални Ваши бизнес партньори, които са доказали своя професионализъм, какво бихте пожелали на българските строители?
Пожелавам им много късмет и всичко най-хубаво!Страницата е подготвена с любезното
съдействие на г-н Гасан Насър