Архив

България няма да връща вече европари

България няма да връща европари по програмите в Брюксел, ако предварително и навреме открием грешки и нарушения в проектите. Управляващите органи у нас трябва да направят това преди другите и преди ОЛАФ. Това обясни на кметовете във Варненска област министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Принципът за вътрешен контрол е залегнал в приетата на последното заседание на МС т.нар. методика за финансови корекции. Тя предвижда при нарушения да не се възстановяват на бенефициентите от 2  до 100% или връщане на част от авансовите плащания. Звучи като репресивна мярка, но това е по-скоро превантивна мярка, каза министър Дончев. Страната не губи, защото не връща тези пари в Брюксел, а в съответната програма, и те се разпределят между други бенефициенти. Някои грешки се правят от невнимание, други от некомпетентност или пък с користен интерес. Тази седмица приетата методика от МС ще бъде публикувана с типа нарушения и предвидените за всяко едно от тях финансови корекции. Методиката предвижда 10 дни срок с право на възражение от страна на бенефициентите. Контролът преди 2 години беше изключително драматична тема, страната получи много тежки удари, каза Томислав Дончев. Сега основната задача е по-голяма скорост в договарянето и плащането по проектите, посочи той. Неговата персонална кауза е колкото може повече да намали бюрократичния товар и да се постигне брилянтен баланс между контрол и административен натиск. Държавните служители обвинявали кметовете, че са крадливи и некомпетентни, а те от своя страна връщали топката на чиновниците, като смятали, че ги бавят и мотаят. Всички сме в една лодка, отсече министърът.
Според него все още е много широко отворена ножицата между договорените средства и разплатените. Над 33% са договорените, а само 4,5% - разплатените в средата на програмния период. Тази година има 7 пъти повече плащания в сравнение с миналата година, но разликата трябваше да бъде 15 пъти, посочи Дончев.
Той похвали кметовете във Варненска област, където спечелените проекти са на стойност не по-малко от 300 млн. лева. Има обаче10-15 общини в България без нито един проект, добави министърът.