Архив

Криза е – мислете практично

Стана модерно да говорим за кризата. В очите на всички тя е тежка и непобедима, а адекватните и иновативни решения отстъпват логичното си място на консервативни и неефективни технологии. Време е за крачка напред, време е за спасителен и безупречен ход. Какво ви говори понятието „полистиролбетон” като стъпка в тази посока?

Най-важното за една инвестиция в строителството е нейната устойчивост, рентабилност и дългосрочна гаранция. Ако това може да бъде постигнато за по-малко пари, без да се прави компромис с качеството, тогава говорим за съвършенство и предприемачески нюх.
На тези показатели отговаря полистиролбетонът (РВ) - композитен строителен материал, който се състои основно от цимент, силикатни пълнители и гранули от експандиран полистирол. От него се произвеждат строителни блокчета. Обемната плътност на PB варира от 200 до 600 кг/м3 в зависимост от приложението му. Неговата структура не позволява голямо влагопоглъщане, което го прави чудесен термоизолатор и го отличава от другите леки бетони. Всички предимства на тази технология трудно може да се опишат, но можем да обърнем достатъчно внимание на най-големите плюсове, които всеки строител ясно може да оцени.
Най-определящото качество на този материал е, че спестява няколко строителни операции, с което и пари. Допълнителното полагане на топло- и хидроизолации е излишно, така както и вътрешното полагане на варо-циментова и гипсова мазилка. Големината на блокчетата пък опростява и ускорява пет пъти зидането на стени. Това води до икономия на време, работна сила и средства. С материала се работи много лесно – само на мрежа и шпакловка.
Постига се икономия от арматурно желязо за фундамента. Поради ниското тегло на елементите  от полистиролбетон намалява натоварването на металната конструкция на сградата с 30%. Освен това готовата повърхност е гладка и изисква по-малко довършителни работи. Не е маловажна и икономията на енергия за отопление и охлаждане, която достига 45%.
С тези блокчета се постига висока технологичност на строителството. Блокчетата PB се режат и пробиват лесно и може да им се придаде всякаква геометрична форма. В тях лесно се правят и канали за скриване на кабели и водопроводни тръби. Зидането се осъществява с лепила за пенобетони, което позволява да се получи междутухлен шев, не повече от 3-4 мм, и да се избегнат термомостовете. Не е необходима тежка товароподемна техника при строителството на сградите.
Важно качество на тези строителни блокчета е тяхната трудногоримост, с което се покриват и най-стриктните противопожарни изисквания в строителството на сгради до 25 етажа. Те се характеризират с висока студоустойчивост. Хидроизолацията е отлична, паропропускливостта - безупречна. Блокчетата предоставят прекрасна шумоизолация – гранулите от експандиран полистирол действат като демпфери и не предават вибрации към срещуположната страна на материала. При притискане на PB тухлите се наблюдава минимална еластичност или възвръщане към първоначалната им форма, което ги прави особено приложими в райони със силна земетръсна дейност. Полистиролбетонът не е хранителна среда за микроорганизми, плесени, мухъл, гъби и не гние. Той е един изцяло безопасен продукт от екологична гледна точка. Хората в развитите страни вече го използват.
Причините за големия интерес към него са няколко. Полистиролбетонът стана сериозна алтернатива на клетъчните бетони заради по-широката област на използване и превъзходните си топлотехнически показатели. Изискванията за топлоизолация на сградите са вече значително по-високи, което допринесе за функционално разделяне на строителните материали на топлоизолационни и носещи, като тези материали трябва да се съчетават като елементи на зданията. В това отношение използването на полистиролбетона предлага най-интересни решения.Къде да го намерим?

Този продукт стига до българските строители благодарение на фирмата „Кан Груп “ ООД. Тя е създадена през
2007 г. като дистрибутор на тухли от пенобетон. След първата година обаче се пренасочва към производството на новия екологичен строителен материал – полистиролбетон. При него, за разлика от газо- и пенобетоните, кухините в структурата му са запълнени с полистирол (стиропор), който притежава отлични топло-, шумо- и влагоустойчиви свойства. Фабриката се намира в с. Първомайци, на 15 километра североизточно от Велико Търново.
Технологията е руска и наистина нова за България. Вече 15 години обаче полистеролбетонът няма конкуренция в Източна Европа. Той намира изключително приложение и в райони с големи и непостоянни температурни амплитуди.

Отзивите

Все повече фирми залагат на гъвкавото иновативно решение да се доверят на новата технология. И не съжаляват! Средствата, вложени в материала, изглеждат лесно възвръщаеми, конструкциите - изключително устойчиви, а енергийно ефективните резултати – фрапиращи.
Една такава фирма, прибегнала до услугите на „Кан Груп “ ООД и тяхната продукция, е „Метрон” ООД при строителството на голям жилищен комплекс. Пред в. „Строител” нейният управител Цветомир Русев беше повече от убедителен за качествата на материала и съпътстващата технология. „Това е първият обект, който изпълняваме по този начин. Със сигурност няма да бъде последният. Строи се изключително лесно и бързо. Спестяват се много пари от изолации, мазилки и надници”, обясни той. Освен това строителят добави: „В нашия бизнес от изключителна важност е производителността на майстора. С полистиролбетонът ние стигаме много високо за този показател. Строителни отпадъци почти липсват.”
Русев е убеден, че направената инвестиция е изключително рентабилна. „В този момент на криза ние търсим максимално ефективното за максимално малко пари. Съотношението, свързано с тази технология, е най-доброто на пазара. Призовавам всички строители смело да потърсят бъдещето, вместо консервативно и страхливо да залагат на стари и вече неадекватни технологии.”Строителите могат да намерят изключително подробна и полезна информация за новата технология и нейното въвеждане и разпространение в България в сайта https://www.pbwalls.com, и на телефон: 0888 866 969