Архив

На югозапад от Смолян

Това, че сме си създали навика през годините поне по два пъти да посещаваме Родопите, говори, че жилката ни на туристи авантюристи не секва през цялата година. И това, че един от нас предпочита двете седмици зимна ваканция да прекара на Пампрово, а другият – през лятото да обикаля и да изследва пещерите, не промени тази година пролетните намерения и на двамата.  Сега по-скоро ни интересуваше днешният ден на Смолян, и по-точно животът в малките селища наоколо, където все още можеш да срещнеш отколешни традиции, бит и култура. Разбира се, областният град крие своята емоция и колкото по-рано разбереш, че духът на Смолян хармонира с дълбоката душевност на родопчанина и неговия култ към автентичното, толкова по-добре. Тази емоция може да бъде наречена концерт на родопските сто каба гайди или на трио „Родопски извор”... Струва ни се, че култът към автентичното е една от отличителните черти в бита на родопчанина. Е, и затова   тръгнахме покрай брега на река Арда към с. Смилян.
Само след някакви 14 км от областния център влизаме в селото, като преди това си припомняме героичното отстояване на християнската вяра от жителите му и техния духовен водач - епископ Висарион Смоленски.
От превратната история на с. Смилян изцяло е запазена часовниковата кула. През 1929 г. за първи път след Освобождението районът е посетен от тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев. Той подарява на Смилян часовниковия механизъм, който е монтиран на върха на възстановената кула. Пред кулата е издигнат монумент на епископ Висарион, който зверски е убит по времето на второто масово помохамеданчване.
За отбелязване е, че в селото се намира една от най-големите източноправославни църкви в Родопите – храмът „Св. Спас”.
Нашите маршрути ни извеждат при уникалните природни дадености на Смилян и района около него В околностите му се намират пещерите Ухловица, Надарска, Бориковска, Гарга дере, Калето. Търсачите на силни усещания могат да се впуснат в приключението Гарга дере - един туристически маршрут, който включва скално катерене и рапел, алпийски тролей и проникване в неблагоустроени пещери, включително в такава с подземен поток.
А в пещерата Крайпътна зоолози регистрираха непознат за науката вид насекомо, което я прави ценна от научна гледна точка. Затова достъпът е ограничен и става само с водачи спелеолози. Пещерната фауна е в процес на проучване и в сравнение с останалите пещери от района е доста богата. Впрочем целият регион е рай за пещерняците…
Ние не сме пещерняци, но пък за сметка на това си падаме по кулинарията… А тук, в Смилян, има какво да научи човек. Защото селото е прочуто с производството на едрия салатен фасул. Всяка година в него се отбелязва прочутият празник на смилянския боб. По време на празника се организират конкурси за най-добър производител, за пано от фасул, за кулинарно ястие от фасул. За съжаление колоритното събитие става през ноември, когато реколтата е прибрана, но и сега има какво да се види, особено в Музея на фасула.
Самото растение се увива около вейката, цъфти красиво като тропически храст и разнася славата на района. Впрочем хората са гостоприемни, от всяка къща можеш да си купиш боб и ще знаеш, че е истински. Малките механи го приготвят по различен начин, а ароматът на джоджен сякаш преобладава над чистия въздух по ардинското поречие. То ни довежда и до следващата спирка по нашия родопски маршрут - село Могилица. Къщите му са разположени по левия бряг на реката. Първите данни за човешко присъствие в района са от около 1000 години преди новата ера. През времето на византийската империя Могилица е курортен център. Селището се е бранило от три крепости от тракийски и византийски произход, следи от които са запазени и до днес. Те затваряли поречието на р. Арда и Бориковската река. Тук минавал важен стратегически път от римско време, който свързвал Виа Егнация на Беломорието с Виа Милитарис в Тракия.
Нашият интерес този път е провокиран от Агушевите конаци - най-известните архитектурни паметници в тази част на Родопите. Резиденцията е строена около 1840-1850 г. от местния българомохамедански първенец Агуш ага. Комплексът се състои от две сгради (конаци), всяка с отделен двор и кладенец. Ансамбълът е ограден с общ зид, подобно на средновековните феодални жилища, а в югоизточния ъгъл има каменна кула, наподобяваща морски фар. Кулата е разположена откъм р. Арда и е изрисувана, като за мотиви са използвани самите Агушеви конаци и пейзажи от Родопите. Сградата имала 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.
В края на 60-те години на миналия век започва мащабна реставрация. Резиденцията става етнографски музей, а стаите са възстановени в предишния им вид. През 1990 г. наследници на Агуш ага си възвръщат незаконно национализирания имот, който днес е отворен за посетители.
Могилица е подходяща база за планински, селски, екологичен и пещерен туризъм, като наблизо се намират изворите на Арда и редица крепости и мостове от османско време, над 20 проучени и непроучени пещери. Пещерата Ухловица например е благоустроена и се намира в местността Сините вирове, на 3 км източно от селото, на левия бряг на река Арда. В нея може да се видят каскади от синтрови езерца, скални водопади и типични пещерни скални образувания. Другото… Може би една покана към всички наши читатели да прекарват всяка минута от свободното си време тук, в Южните Родопи. Защото в планината на Орфей и Евридика и въздухът, който дишаме, и водата, която пием, са различни. Истински. Далеч от смога на големия град и от замърсяванията на околната среда, които за съжаление вече не забелязваме.