Архив

Българските фирми са предпочитани за работа в Ирак

Това каза Ясин Ал Хамдани, председател на Българо-иракския бизнес форум. Той се проведе тази седмица в Ербил, най-големия град в Северен ИракЦелта на събитието е българските фирми да се запознаят с бизнес климата в Ирак. Г-н Ал Хамдани обясни специално за в. „Строител”, че целта на форума е да привлече български строители в Ирак. Стремим се фирмите да бъдат популяризирани. Въпреки че тръгнаха плахо, смелите фирми вече работят в Ирак, коментира той. По думите му стана ясно, че „иракският пазар е огромен и работа има за всички". Искаме българските фирми да вземат участие и да покажат на хората, че са добри и могат да работят, както са работили преди години, каза организаторът.
Хамдани обясни, че сигурността в Ирак е налице и фирмите не бива да се страхуват да работят и да инвестират. Стана ясно, че правителството е подготвило бюджет за всеки регион на страната. Има много сериозни проекти, чиято цел е да построят наново пострадалата от войната страна. Само в жилищния сектор трябва да се изграждат по 350 хил. жилища на година, за да се посрещне амбициозният план на правителството за възстановяване на страната. Именно там, в жилищното строителство, е шансът на българските фирми, които желаят да строят в Ирак, да участват в тръжни процедури и да печелят проекти. Има и много други големи проекти, които включват пътна и железопътна инфраструктура, доставка на строителни материали и други. Надяваме се да съдействаме българските фирми по-леко да понесат кризата, добави Ал Хамдани.

В следващия брой на вестника очаквайте специалното интервю „Иракският пазар е огромен и отворен за българския строител” на репортера Пламен Блесков с търговския съветник в посолството на Република Ирак  у нас Кадъм О. Джабир