Архив

Нова канализация за софийския кв. „Бенковски“

Започна дългоочакваното строителство на разделна канализационна мрежа за битова и дъждовна вода на столичния квартал „Бенковски”. Част от проекта е и изграждането на помпена станция, както и реконструкция на уличния водопровод по бул. „Лазар Михайлов”. Общата стойност на обекта е 5,3 милиона лева. На първата копка присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Проектът е част от инвестиционната програма на „Софийска вода”. До началото на септември 2010 г. съществуващите стари стоманени тръби ще бъдат подменени с нови полиетиленови водопроводи с по-голям диаметър. Цялостното строителство трябва да приключи през април догодина.
Първоначално ще се изградят помпената станция и каналът за дъждовна вода. Следващият етап е строителството на вътрешно-кварталната мрежа. Канализационната помпена станция ще пренасочва битовите отпадъчни води на квартала и промишлените обекти в района за последващо пречистване в ПСОВ Кубратово, обясни Добромир Симидчиев, директор на дирекция „Капиталови дейности и активи” в „Софийска вода”.
Кметът на града Йорданка Фандъкова каза, че темата за канализацията е най-сериозната в Столичната община. „При положение че живеем в XXI век, напълно разбирам хората в кв. „Бенковски”, допълни тя.
Фандъкова припомни, че общината има изготвена ВиК стратегия преди повече от две години. Столичният градоначалник допълни, че за тази година има предвидени над 110 млн. евро инвестиции в канализационни мрежи. През 2010 г. в инвестиционната програма на Столичната община е включено изграждането на над 10 броя инфраструктурни обекта от ВиК мрежата на града на обща стойност 25 млн. лева с финансиране от Столичния общински приватизационен фонд, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, както и по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”.