Архив

Построите ли пътищата, ставате част от големия свят

Г-н Кашини, Рим е мегаполис, който не спира да расте и да се развива. Каква е тайната на този многовековен просперитет?
Аз лично правя политика от 25 години, управлявал съм различни фирми и мога да споделя само моя скромен опит за всеки просперитет. Мисля, че е много важно, каквото и да работим, на каквато и позиция да сме, да се допитваме един друг и за най-дребните неща, да обменяме опит. Днес е много важна моралната добавка за тези, които работят. Мисля, че да кажеш благодаря, е много важно за всеки вид работа. А когато се инвестира в строителство, е от изключително значение това да се прави с мисъл за следващите поколения.
Така или иначе в Рим вече живеят много хора, много етноси и нямаме друг избор, освен да се разбираме, трябва да интегрираме всички хора да живеят заедно, не да ги изолираме.
Защо приехте поканата от голям Рим да дойдете в малко Банско?
Преди всичко мисля, че когато един човек е поканен, е неблагодарност да не се отзове. Навсякъде вече я няма нашата или вашата националност, всички сме граждани на света.
Аз от три години посещавам България и станах много близък на страната ви. Запознах се с България през 1992 година и останах шокиран, защото към 6 часа следобед всичко беше тъмно. Нямаше ток, а в хотела дори асансьорът не работеше. Нямаше пътища, нямаше красиви сгради. Казах си, боже, къде съм, върни ме в Рим. Преди 3 години бях поканен от българския посланик на едно събитие с много политици, които представяха обновената ви страна. Вашият посланик тогава носеше само една роза и я даде тъкмо на мен. Тази роза ме изпълни с любов. Усетих химията, с която България ме привлича, и реших, че трябва да направя нова стъпка към опознаването й. Така я видях обновена, съвсем различна. Сега също виждам, че въпреки кризата се строят пътища и това пак ме изпълва с надежда за вас. Защото, построите ли пътищата, ставате част от света. Пътят до Банско също е прекрасен, през прекрасна планина, а тук в това малко градче химията е повече отвсякъде. Още не съм успял да разгледам всичко, но това, което видях, е европейски курорт с много национален дух.